„БОБА“ – свещената чешма до с. Ботров

     Незнайното до скоро селце Ботров, само на десет-петнадесет километра от град Бяла, Русенско се слави с две чешми на повече от 100 години. За чешмата на изхода за с. Студена вече писах – една традиционна от онова време селска чешма. Другата чешма, намираща се югозападно от селото е с много по-интересна история. Точно под каменния мост на пътя, и само на няколко метра от лениво течащата река Янтра е изградена „БОБА“ чешма.

"Боба" чешма - с. Ботров

     Построена е през 1856 год. от алевийския светец Теке Баба. „БОБА“ от турски означава баща. Местността се знае като Пустата гора.

"Боба" чешма - с. Ботров

       Според тукашната легенда, Теке Баба е бил много висок, силен, с дълга до коленете брада светец, притежаващ вълшебни сили. По времето на Руско-турската война, той се сражавал с руснаците, за да опази местните хора. Но руснаците в крайна сметка успели да го убият. Тогава, изведнъж се  появил голям смерч, който вдигнал войниците във въздуха и те били хвърлени край околностите на селото.

"Боба" чешма - с. Ботров

     Както и първата чешма, така и тази има надпис в горната си част. За жалост, голяма част от него се е заличил с течение на времето, което  показва, тази чешма е доста по-стара. Част от надписа е „КОРЕНЯЫГЪ ОТЪ СЕЛО БОТРОВЪ.“ Това изречение е последното от текста и се разбира доста трудно. Теке Баба е погребан от местните мюсюлмани на един висок хълм, който се намира в началото на селото, близо край чешмата „Боба“ – над нея.

"Боба" чешма - с. Ботров

     Тази местност от векове е призната като свещена и мистична. Хората идват специално тук, за да си наливат от водата, която смятат за лековита. Също така, както се вижда, връзват по конец или нещо друго около чешмата, за здраве или сбъдване на желание.

"Боба" чешма - с.Ботров

     И нашите мартенички останаха на чучура, от който в тъничка струя течеше една много, много пивка вода. Прекрасно място, зареждащо с енергията на природата и вековния градеж.

"Боба" чешма - с. Ботров "Боба" чешма - с. Ботров

Текст и снимки : К. Найденова

Ползвана литература: Уикипедия


You may also like...

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of