Бялата чешма – военен паметник и символ на село Самуилово до Петрич

Бѣлата чешма, както са я наричала до 1945 год. празнува своята 100 – годишнина през 2015 г. Тази красива белокаменна прелест е изградена в местност, кръстена на нея и намираща се на около 500-600м от село Самуилово до Петрич. Навсякъде около нея пеят своята песен листата на чинарите, които с гордите си снаги сякаш се опитват да я предпазят от природните стихии.

История на Бялата чешма

Чешмата е построена под командването и с доброволния труд на войниците от шеста пехотна Бдинска дивизия пребивавала по време на първата световна война в с. Самуилово. Девизията е съществувала от 1892 до 1918г и е взела участие в Балканската и Междусъюзническата войни. През Първата световна война води боеве на Македонския фронт.

Чешмата-паметник е посветена на българските войници и командири от дивизията, защитили с гърдите си честта и свободата на България и дали живота си в битките за Родината. В средата е поставена паметна плоча с лавров венец, на която пише: „1915 – 1916 Отъ Дунава прѣзъ Тимокъ и Морава на Бѣласица. 6П Бдинска дивизия“

Паметната плоча върху „Бялата чешма“

От двете страни на плочата като драперия са вградени цветя – макове, които в новите времена символизират на кръвта на мъртвите войници. Върху чешмата, която е изградена стъпаловидно, най-отгоре е сложена амфора с може би герба на дивизията.

Единственият чучур е в средата и за радост от него течеше вода (даже в момента хора, празнуващи в една от беседките наблизо бяха сложили каса бира и шише ракия да се изстудяват). Когато е създавана чешмата тези чучури са били пет на брой, но четирите вече са безвъзвратно унищожени.

Изключително красив е лъвът, точно под плочата – част от герба на знамето на Шеста пехотна бдинска дивизия.

Местоположение на чешмата

Покрай чешмата минава екопътека, която води до първенеца на Беласица – връх Радомир. Тук е и единият от маршрутите до Камешнишкия водопад, наречен „Пътят на водата“. В началната табела най-много ми хареса строфа от стихотворението на Лорънс „Теменуги“ : Водата е H2O – две части водород, една част кислород, но има и едно трето нещо, което я прави вода и никой не знае какво е то.

С общите усилия на хората от селото и с помощ от военните, чешмата се поддържа, а в парка с вековните чинари, за които се знае, че са поне стотина са обособени приятни кътове за почивка.

Чешмата не остава незабелязана, отдалече се откроява белият и лик. Няма турист който да я подмине – както да пийне от студената и вода, така и да се снима. В близост до нея е разположен паметник на Андон Попов, поет – революционер, тъй като се смята че тук, в горска колиба е написал първите си стихотворения. Дори през годините на социализма, паркът е носел неговото име, но сега отново се именува „Бялата чешма“ и така се знае от всички.

Бялата чешма – с. Самуилово
Местност Бялата чешма

Важно е да се пази родовата памет и да се съхранява за поколенията подвигът на нашите героични предци.

Текст: К. Найденова; снимки: К. Найденова и Н. Димов

Използвана информация: https://www.bnt.bg/bg/a/voenni-pametnitsi-cheshmi-v-petrichko ; https://bg.wikipedia.org/wiki/

5 2 votes
Article Rating

Може да харесате още...

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Любо
11 months ago

Имам снимка на баща ми от месец май 1934 г. Където чучурите имат дебелината на човешка река и повече , чинарите са наскоро засадени идават приятна сянка, буди в мен съмнение как завършва самия паметник.

Kalabak
Kalabak
5 months ago

Чешмата е била с пет а не с три чучура и пътя не е бил над нея а пред нея.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x