„Вкаменената“ сватба при с. Зимзелен – легенда за лошите помисли и голямата любов.

     Известна в околностите легенда гласи, че млад момък от с. Зимзелен се влюбил в девойка от съседно село. Докато сватбеното шествие се придвижвало по пътя към село Зимзелен неочаквано се извил бурен вятър, който отвял булото на младоженката.  Сватбарите занемели пред неописуемата й хубост, а бащата на жениха силно завидял на сина си. Природните сили вкаменили всички заради нечистите помисли на свекъра. Единствено младоженецът оживял, но през горчиви сълзи помолил вятъра да вкамени и него, тъй като не искал да живее без любимата си.

Каменната сватба край Кърджали

     В  резултат на това се появил феноменът „Каменната“ сватба, който и до днес стои точно под хълма, на който са накацали къщите на близкото село. Червеникавите фигури на младите влюбени, които завинаги ще се гледат в очите извисяват почти десет-метрови снаги.

 Младоженците, Каменната сватба   Младоженците, Каменната сватба, Кърджали

     Цялото останало шествие е от бели фигури, разпръснати навсякъде около тях и наподобяващи хора, животни и всякакви други причудливи форми.

Каменната сватба край Кърджали

Каменната сватба край Кърджали  Каменната сватба край Кърджали

     В действителност това са така наречените кърджалийски пирамиди – скални образувания, формирани, когато Източните Родопи са били дъно на море.  Някои от фигурите са лесно рушими, защото са изградени от чисти туфи. За разлика от тях тези скали, в които има и метални примеси, са значително по-здрави и съответно имат и различен оттенък.

Каменната сватба край Кърджали Каменната сватба край Кърджали

     Според мен в каменната група има  още една влюбена двойка, която не само се гледа в очите. Двете фигури са се вплели в гореща целувка. А по-малката все едно носи букет.

Каменната сватба край Кърджали

     Наистина – мнооого страстна целувка.

Каменната сватба край Кърджали

     Между тях се образува миниатюрна пещеричка.

Каменната сватба край Кърджали  Каменната сватба край Кърджали

     Понякога любовта е вечна…

Младоженците, Каменната сватба, Кърджали


Текст и снимки : Авторът

Ползвана литература: Уикипедия

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

Save

Save

Save

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *