Град Бурж – чаровни къщи и улички, величествена катедрала и фонтани, дарени от местните жители

     Поредицата за долината на Лоара (Val de  Loire) ще започна с френския град Бурж. Е, той не е на Лоара, но р. Йевре която тече през него, чрез вливането си в р. Шер достига до река Лоара, така че  може да се приеме, че е от долината.  Разположен е почти в центъра на региона, той е третият по големина град след Тур и  Орлеан. Цялата му старинна част е запазена и е като едно малко бижу. Изградена е от типичните дървени къщи и малки фини градски домове. Уличките са тесни и покрити с различен вид каменни плочи или каменни павета.  Градът има свой неповторим стил, част от който са фонтаните, за които е типично да са изградени с дарения на местните жители.  

Фонтан „Bourdaloue“                                                                                                                                                

     Фонтанът Bourdaloue e изграден с пари, дарени от строителения инженер- геодезист и земемер Пол Адриен Бурдалу. Благодарение на този човек и неговите измервания и изчисления и днес съществува Суецкия канал. Той доказва, че разликата между Червено и Средиземно море е незначителна, противно на мнението на експедицията на Наполеон, че има разлика между 9,0-10,0м. Този велик геодезист прави изравняването на цялото трасе на канала – или образно казано – пробива го. В последните си години, той е избран за заместник кмет на Бурж. Бурдалу дарява голяма сума пари и златен пръстен за да се направят няколко произведения на изкуството в родния му град, включително и фонтан.

          И така, неговата вдовица се заема със задачата, тъй като в завещанието е даден срок от 6 години за поставянето на фонтана. Обявен е конкурс и накрая са направени един по-голям фонтан и един по-малък, по-скоро като чешма, които са разположени на сегашния площад  Marcel Plaisant през 1870г. И двата са изработени от чугун.  Скулпторът е Август Мартин. 

          В основата на големия фонтан са три крилати лъвици, а над тях малко дете,  държи лебед за шията. На другия фонтан две дечица са възседнали огромни риби. На постамента под тях е изписано:  „Legs de Paul Bourdaloue – adjoint au maire“ – Завещание на Пол Бурдалу – заместник кмет.

      През  2008 год. общината на Бурж решава да реставрира трите си най-красиви фонтана, включително фонтана на Бурдалу, тъй като е бил пострадал от ванадали. За съжаление, той е обновен, но е без течаща вода в момента.

       Другите два красиви фонтана са „Четирите стълба“ и „Жорж Санд“.

      Фонтанът „Четирите стълба“  носи името на едноименното площадче, на което е поставен.Това е на стотина метра от фонтана Bourdaloue по същата улица.          Дворецът Жак Кьор – друга забалежителност на Бурж е на  около 40-50м от там. Изграден през 1894 г., фонтанът също дължи своето съществуване на дарение. Алфред Пиер Лебон, бивш имперски прокурор и съветник в Апелативния съд на Бурж завещава на града 5000 франка за изграждането на фонтан на този площад. Искал е жена му да го вижда от балкона си и да си спомня за него. На това място  преди  е имало кладенец.

     Ангелчетата, които са като накацали, един на върха и три под него, са един от образите, който често се среща на различни места в град Бурж. Всички те държат в ръцете си различни символи на правосъдието – везните, книгите със законите, короната на Темида и др., напомнящи за професията на дарителя.

      

     Водата тече в долната част на фонтана – от човките на лебеди, от устата на риби и се събира под тях в интересно оформени като глави малки басейнчета. Едно много красиво произведение на изкуството, придаващо запомнящ се облик на малкия площад.

Фонтан „Жорж Санд“

      Този фонтан също е построен с дарение на гражданин на Бурж. Шест дни преди смъртта си Едме Кулон (Edmé Coulon), скромен дърводелец, завещава  на града си сумата от 6000 франка, която да се изплати  30 месеца след кончината му, за изграждане на фонтан на площад „Сен Пиер ле Пюлие“(Place Saint Pierre le Puellier) – в момента площад „Жорж Санд“. Самата Жорж Санд – френска писателка от XIX век, криеща се зад мъжко име, никога не е посещавала този площад, макар че е идвала в града при свой приятел.

     Завещаните пари са приети от общината през 1870год и през 1874 год, се появява фонтанът. Изработен е от Жан-Баптист Вилат- скулпторът на гр. Бурж.

    Фонтанът на Jean Baptiste Villatte е висок 6 метра, представлява жена, увенчана с корона, а под кракатата и е изобразен герба на града – корона и три овена.  Тази жена не е Жана Д’Арк, както мнозина смятат.  В ръцете си държи плоча, на която е написано -„TRAVAIL PROGRESS“ (работа-прогрес).

      Около дамата на пиедестала има ангелчета, които както написах по-горе са типично украшение за Бурж.  На постамента има плоча, с изписани имената на дърводелеца-дарител Кулон и на скулптура Вилат.  А част от водните струи изтичат от устата на огромни риби.

       Площад „Жорж Санд“ е един от най-малко известните в Бурж и се ползва най-вече  за паркинг, а в действителност се намира само на 50-60м от величествената катедрала на Бурж, по улица „Молиер“.

      От другата страна на катедралата е туристическият информационен център, пред който има малък, съвременен фонтан – изящното здание е като фон зад него.

     Въпреки, че публикацията е за фонтаните на Бурж, изключително красивата катедрала Saint-Étienne (Свети Стефан) не може да бъде подмината. Изградено през 1324год, в средата на стария град,  готическото здание е един уникален шедьовър, включен в списъка на Юнеско през 1992год.

     Толкова е огромна сградата, че трудно се обхваща с една снимка от където и да я погледнеш.

      Красива и неповторима –  и денем, и нощем.


Текст и снимки: Катрин Найденова


 

 

 

 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *