Дижон – по пътя на совата и на други места – част втора

       По пътя на  совата, плочката с № 1 е на площад Дарси. За всички,  които сме учили хидравлика това име нещичко май напомня. Ами – да, има формула с такова име. Площадът и паркът до него са кръстени на великия учен Анри Дарси, за който Дижон е роден град.     Но не само това е причината –  по-важното е, че  той създава  там първата, затворена водопроводна система под налягане. Водата за нея е докарана от над 12км до резервоар. Освен това, пак в Дижон, за първи път водата се пречиствана чрез система от филтри с различен пълнеж.  Тези придобивки  рязко повишили стандарта на живот на дижонци и в знак на благодарност, след смъртта на Дарси, те веднага преименували площада. А 50 години по-късно бил създаден и паркът, с красиви фонтани, стълбища, алеи,  статуи и растения.     Красивият фонтан с езерцето са до и над самия резервоар от 350 м.куб, съхранявал питейната вода.    На входа на красивата градина, първата създадена в Дижон е скулптурата на бяла полярна мечка, копие на оригинала на Франсоа Помпон, който се намира в Парижкия музей d’Orsay.        На самия площад Дарси има още един фонтан, по-скоро фонтанче, наречено „Радост“ от автора му и чийто първоизточник се намира в гр. Одеса. Това фонтанче ми е мило, тъй като е описано в една от първите ми публикации за този сайт  ( http://aquaiarte.com/Фонтани с жабки 2 )   и когато изобщо не си и представях, че ще го видя на живо.

     Радостни дечица, радостни жабчета …

 

     Пътят на совата продължава към останалите забележителности на Дижон. Наричали са го градът на стоте камбани, заради многото църкви там. Част от тях не действат вече, а в едната, в момента е разположен театъра на града и това може би е единственият театър, показващ своите представления на такова място- църквата Saint Jean – внушителна, строга и малко мрачна.

     Нашият път се отделя от совата и отива при следващия фонтан – на малко площадче с детска въртележка- много пъстро и препълнено с хора особено в летните жеги. Площад Francois Rude – на името на френски скулптор живял наблизо. В центъра му е фонтан в чест на винопроизводството – така типично за района.      Човекът отгоре е този, който мачка гроздето с крака, една много отговорна задача – статуята Le Vendangeur е сложена там през 1904 г.

         Наистина много живописно.

       Накрая, но не на последно място е друго прекрасно място в този уникален град също притежаващо, своята плочка със сова . Площад Liberation – най-големият и точно пред дворецът на херцозите на Бургундия, областта чиято столица е Дижон. Над него се извисява най-високата кула -кулата на Филип Добрия. Фонтаните там са от вида „да се разхладим през лятото“, изникващи направо от плочките и особено любими на децата . През деня не са нещо осебено но вечер гледката е забележителна.

    А след като се обиколят всички забалежителности по пътя на совата, може да се поеме в друга посока – пътя на виното „La Route des grands crus“, за който гр. Дижон е началната точка.

Текст и снимки: К.Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *