Езерото Мак Доналд в Монтана

     Lake McDonald – Езерото Мак Доналд  е най-голямото езеро в националния парк  Глейшер, който е разположен в Скалистите планини, на територията на американския щат Монтана и на границата с канадската провинция Албърта и Британска Колумбия.

Mac Donald Lake

  Eзерото, намиращо се в западната част на парка  се  явява най-дългото (15,1 км в дължина), най-голямото(площ — 27,61 км²) и най-дълбокото (141 м). В целия парк има около дузина големи езера от общо около седемстотин, като само 131 от тях имат имена.

Mac Donald Lake

     Красивото Мак Доналд се е образувало преди десетки хиляди години чрез запълването на долина, получена от ерозия и ледникова дейност. Уникалното за него, а и за останалите езера там е целогодишно студената им вода – температурите рядко са над 10 ° C при повърхността им. Това означава, че те поддържат минимален растеж на планктон, което гарантира, че езерните води са изключително прозрачни.

Mac Donald Lake

lake-mcdonald-colored-pebbles-76

        Цялото му дъно е засипано с разноцветни камъчета. Цветовете варират от тъмно червено до кафяво и от зелено до синьо, като при определено положение на светлината изглеждат като подредени в красива мозайка.

lake-mcdonald-colored-pebbles-810

Mountain Jewels - Lake McDonald, Glacier National Park, Montana by Perri Schelat

Mountain Jewels - Lake McDonald, Glacier National Park, Montana by Perri SchelatSave

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *