Изворът с невероятно синия цвят

 

     Река Буна в Босна и Херцеговина е къса рекичка, ляв приток на река Неретва. Никой нямаше да е чувал за нея, ако не е нейният извор – един от най- големите и красивите извори в Европа. Водата има същия изумително син цвят, както и р. Неретва. Това е типичния пример за подземна карстова река, която в някакъв момент излиза на повърхността. Дебитът е около 30 м3/сек, изключително студена и чиста вода. Мястото е невероятно красиво като природа.  То е неразривно свързано със сградите около него.

IMG_2248

     До извора през 1520 година дервишите са построили текето(малък мавзолей), където са изпълнявали специален ритуал – поклонение пред бога. Този ритуал се изпълнява и до днес. Впоследствие са построени и другите сгради. Но за мен красотата на това място е природата. Да се види как тези тюркоазено сини води излизат изпод скалите е нещо, което те кара да се поклониш пред природата.  А сградите са сгушени точно под надвисналите над тях скали.

IMG_2244

     Все пак е хубаво да се влезе в сградата на текето. Вътре е разрешено за разглеждане, но задължително трабва да се събуеш, а жените да сложат забрадки. През малките прозорчета се вижда още по-добре невероятно синия цвят на реката.

IMG_2211   IMG_4808

     От другата страна на реката, гледката също е много красива. Водата изглежда плътна, но в действителност е прозрачно чиста.

IMG_2247

     Малко след излизането на повърхността, има естествен праг, от който се получава не много висок, заоблен и много буен водопад. Като в кипящ котел!

IMG_4830

     А там под чардака има масички, на които да седнеш е да се наслаждаваш на гледката.

 IMG_2245

     И още по-хубаво – може докато красотата на реката ти радва очите и слушаш клокоченето и бълбукането, да отпиваш от прекрасното кафе, което се сервира.

 IMG_4799

     Може и нещо сладичко да хапнеш, но природата е това, на което се прекланяме.

Buna river

Текст и снимки: Авторът


You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *