Красивите фонтани на Русе 2 част – площад Батенберг

Безспорно най-красивият в Русе е фонтанът с четирите момичета, които се опитват да се опазят от водните струи, които ги заливат. Авторът му е Любомир Далчев.

Фонтанът с четирите девойки в Русе, зад листата прозира красивата сграда на регионалната библиотека Л. Каравелов

Именитият скулптор има много интересен живот. Роден е в Солун през 1927г., живее и твори в България през соц. времената, но въпреки това е един от интелектуалците, които са ни представили изключително достойно на световната културна сцена.

В Русе има още едно място, което Любомир Далчев разкрасява чрез своето изкуство. Всички скулптурни фигури върху фасадата на Съдебната палата са негово дело.

Още по – интересно за Далчев е, че на 77 години емигрира в САЩ заедно със съпругата си. Това става през септември 1977 г. след една изложба във Виена. Далчев продължава да твори дори на тази напреднала възраст и създава редица пластики и живопис. Той изработва уникален проект от червено дърво и бронз, увенчаващ входа на Сан Франциско откъм прочутия мост „Golden gate“. Умира няколко месеца преди да навърши 100 години. Погребан е с уважение в забележителния архитектурен комплекс „ Crystal cathedral“ в Garden Grove близо до Дисниленд и Юнивърсал пикчърс на юг от Лос Анжелос.

Фонтанът с четирите бронзови девойки в Русе е изработен през 50-те години на миналия век.

Фонтанът на пл. Батенберг в Русе, зад него сградата на регионалния музей

Фонтанът е от три нива с три басейна, горните два са кръгли, в средата на малкият излиза струя вода, на стената на средния басейн са закрепени четири морски кончета, от устата на които излизат силни струи с вода. Всяка от тях облива една от четирите девойки, които се намират в най-ниският и най-големият басейн, който е с правоъгълна форма.

Фонтанъс с четирите девойки в Русе, отзад се вижда СУ „Христо Ботев“

Всяка от четирите девойки във фонтана е различна и по различен начин се опитва да се спаси от водата, но морските кончета са еднакви.

Интересен факт е, че за малко, емблематичният фонтан щял да бъде тотално разсипан, след провеждане на реконструкция на централната градска част на Русе през 2015год. включваща и водните тела там. На две от бронзовите фигури е премахната оригиналната патина. Почти всички статии гласят: „Съблякоха“ фигурите във фонтана на Далчев.

Една от „съблечените“ от патината фигури пре

Става голям скандал и патината е възстановена, но за съжаление не е същата, натрупана с годините, естествената, която си е най-хубавото нещо за всяка бронзова скулптура.

Вече 70 години фонтанът, разположен на площад „Батенберг“ в Русе е част от произведенията на изкуството, които красят града и създават неповторимият му колорит.

Съвсем наблизо при реконструкцията на централната част на града, на площад “ Хан Кубрат“ се появи фонтан с улично цигуларче, който допълва неподражаемия вид на центъра на града.

Текст и снимки: К. Найденова

Използвана информация и снимки от : http://bnr.bg/hristobotev/post/100509974/za-nosht-izchezna-patinata-na-dve-ot-figurite-na-pl-batenberg-v-ruse ; https://tvn.bg/vandalizam-v-dejstvie-os-ha-i-statuyata-s-tsigularcheto/ ; https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%94%D0%B0%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *