Крилатите коне на Виченца

       Фонтанът с крилатите коне във Виченца живее своя втори живот от 2015 год., когато е напълно обновен. Той е паметник, който е част от културното наследство на Италия.

           Намира се в малък парк от 16 век – Giardino Salvi , изграден от фамилията Valmarana, която през 1592 г. решава да създаде зеленото кътче в град Виченца. Наследяван е от семейство Салви дълги години, чак  до края на XIX век. Тези градини стават общинска собственост през 1907 година заедно с красивите скулптури, сгради и фонтанът с трите крилати коня.

     Каменните коне, от чиито ноздри летят струи вода, са в кръгъл басейн. По ръба му са полегнали десет каменни жаби, също пръскащи струи вода.     Градината Салви, представлява едно от най-романтичните места във Виченца – в западния край на Corso Palladio.       Това е улицата, която води към сърцето на стария град с базиликата Palladiana и всички други красиви сгради, пресича го за да достигне чак до театър Олимпик и двореца Chiericati. 

 

   

     През лятото това е едно от любимите места на гражданите на Виченца и техните деца, където те търсят прохлада както под сянката на дърветата, така и във водата на фонтана с крилатите коне.

     След 23,00 часа паркът се заключва, но остава нежно осветен през цялата нощ.

Текст и снимки:

  К. Найденова 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *