Разходка до Земен -1 част: Манастирът, църквата, чешмата

    Знаете ли че, Земенският манастир  е рухвал и възстановяван няколко пъти от XI век до сега, но известната му църква „Свети Йоан Богослов“ е оцеляла невредима повече от 9 века.

    И така, както е видно от името, манастирът се намира в Земен, който пък от своя страна е разположен на левия бряг на р. Струма, в  Конявсаката планина. Тук всичко е красиво и поддържано – с много цветя, храсти и дървета.    Има си манастирска чешма, която е от доста по-ново враме и най-важното работи – гледката не чешми без вода е доста подтискаща.

      Колкото и да съм пристрастна към чешмите, тук в този манастир най-уникалното е църквата – единствената на Балканите която има почти кубична форма – 9,18м/ 8,71м/7,00м височина, без купола. Обявена е за паметник на културата.

     За съжаление красивите стенописи не са много запазени. Но си заслужава минималната такса за да се видят.

      За съжаление красивите стенописи не са много запазени. Но много от светците очите са унищожени.

    За олтара на църквата има поверие, че ако си сложиш ръката отгоре и силно си пожелаеш нещо ще се сбъдне.

     Пожелах си – да видим дали ще се сбъдне.

     Манастирът си има и камбанария, която е в края на двора (с малко позакърпен покрив).

     Гледката отгоре към градчето е прекрасна, стига да игнорираш огромната кариера.

    Разходката през някой слънчев ден до манастира в Земен носи само с плюсове: чист въздух, уникална църква-паметник на културата, история, красиви гледки, хубава градина. И може и да се похапне направо на зелената морава – има малко ресторантче.

   За любителите на приключенията,  вместо препичане на слънце в двора на манастира – разходка покрай р. Струма. Изненадващи са очарователните гледки там – съчетание от реката, следваща своя път на юг,  дървета, които са надвиснали над нея и образуващи красиви отражения във водата и причудливи скали, в които да откриеш фигури, лица и всичко, което въображението може да види. Да не повярваш, че това е същата река, която минава през Перник. За повече подробности може да разгледате следващата ми публикация : „Разходка до Земен – 2част, проломът на р. Струма покрай ж.п. линията“

Ползвана информация от: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80

Текст и снимки:

К.Найденова 

 

 

 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *