„Рибарят“ в парка Калемегдан – Белград

     Най – големият парк в Белград – Калемегдан е от основните забележителности на сръбската столица. Освен, че в него се намира едноименната крепост, част от средновековен град, той е скътал още много красоти в себе си.  Една от най-чаровните от тях е фонтанът „Рибарят“ или „Борба“.         Този симпатичен рибар, който с всички сили се опитва да пребори една лоша змия е създаден  през далечната 1906 год.  от видния сръбски скулптор Симеон Роксандич.  Показана на международно изложение в Рим през 1907г, скулптурата обира доста овации, включително и от италианската кралска двойка. Творението се приема, като символ на победата на човека над природата. 

               „Бедният рибар“ е харесан от всички и става емблема на младата сръбска държава и метафора за културното и развитие. Затова  е избран за един от основните експонати  в сръбския павилион на Балканското изложение в Лондон през същата година.

     Интересен факт е, че слухове за потъване на кораба с експонатите на път за Англия, кара  авторът да направи втори „Рибар“ от гипсовата форма за отливка. Впоследствие, оригиналът се завръща от изложението непотънал и непокътнат и се оказва, че другият вече е излишен. Но всичко завършва с хубав край – номер две е закупен от общината в Загреб и е поставен на „Йезуитсики“ площад в Горния град на старата част на хърватската столица, където също е фонтан.

     Видно е , че разлика няма. Оригиналът пък  е купен от Белградската община. Сложен е на едно от площадчетата в парка Калемегдан, в съществуващ на място фонтан от купчина струпани камъни, които още са си там .

        Мястото, както и целият парк са привлекателна точка за почивните дни на столичаните, а също и на туристите идващи в Белград. Статуята  „Победителят“, извисяваща се на 14 метра височина е от най-впечатлаващите места в него.        Този страшничък воин с меч в едната ръка и орел в другата е поставен през 1928 г. в чест на 10 години от победата на сръбската армия над османската и австро-унгарската армии при Солун. Гарванът, който е кацнал на главата му не е част от експозицията, но може би му се иска.

     От горната тераса, на която е разположен, се разкрива много красива гледка към река Сава, точно при вливането и в р. Дунав.

        Разходка из целия парк показва  купища интересни места, но също и много цветя, храсти, дървета, както и  забележителни гледки във всяка посока.

 

 

Текст и снимки: К. Найденова   


       https://www.google.bg/maps/place/Fontana+Ribar,+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+16,+%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+11000,+%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F/@44.8205004,20.4515327,17z/data=!4m2!3m1!1s0x475a654c01fc76cb:0x61cfe66592d86197?hl=bg  

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *