Финландската русалка Хавис Аманда

        Въпреки, че няма опашка, както е обичайно за русалките, статуята е наречена от своя автор Вилле Валгрен „Merenneito“ – в превод от английски – морска сирена. Тази красавица е част  от фонтан, украсяващ пазарния площад на Хелзинки. Финландско-шведските вестници я наричат ​​“Хавис Аманда“ а финландските „Хавистон Манта“ или „Манта“.  Хавис Аманда е общоприетото име, което се използва най-често. 
     Голата женска фигура е сътворена в Париж през 1906год., а на сегашното си място се появява през 1908г. Тя е една от творбите в стил Art Nouveau на финландския скулптор и всъщност най-известната му. Направена е от бронз, фонтанът в който е поставена е от гранит. Според писмата на Валгрен моделът на статуята е тогава 19-годишната парижка девойка, Marcelle Delquini.    Височината на статуята е 194 сантиметра и с пиедестала общата височина е около 5 метра. Представлява  русалка,  която се издига от водата, обвита с водорасли.      Заобиколена е  от четири морски лъва, а четири риби в краката и изливат вода към басейна.

     Морската сирена е изобразена леко наклонена назад, сякаш да каже сбогом на водата, която доскоро е била неин дом. По този начин Вилле Валгрен  е искал да символизира прераждането на Хелзинки в началото на ХХ век.

     Фонтанът е открит на 20 септември 1908 г. и е предизвикал доста критика отначало, особено от жени. Голотата и съблазнителността на статуята се считала за неподходяща. Някои групи за правата на жените критикуват погледа на фигурата като подкана, а някои дори я наричат „обикновена френска курва“, без девственост и невинност. Морските лъвове с човешки езици, висящи навън, се считало, че представляват мъже, похождащи след мадмоазелката. 
     Постепенно творбата на Валгрен се приела и местните жители започнали да виждат в нея духа на града. Днес те я смятат за най-важното и най-красиво произведение на изкуството в Хелзинки.     Мястото около фонтана е най-привлекателно при честванията на Валпургиевата нощ или „Vappu“ на фински – в чест на Света Валбурга. Това е нощта между 30 април и 1 май всяка година. Исторически, Валпургиевата нощ е възникнала като приемственост на обичаите по посрещането на пролетта в езичеството, което съвпада с датата на канонизирането на светицата.  

       На този ден се дипломират и студентите в Хелзинки. Всяка година те слагат бяла фуражка на главата на Хавис Аманда, слагат си и техните и отварят бутилките с шампанско. Тази церемония води началото си още от 1920год, но се утвърждава като ежегодна през 1951г. и събира 20-30 000 участници.

     Има легенда за способностите на красивата русалка с френски произход – помага за увеличаване на сексуалната сила на мъжете. Как ?  Измиването на лицето с вода от фонтана и извикване три пъти „Ракаста“! (Финландски глагол за любов към някого) увеличава сексуалната способност на мъжете.

Ползвана информация от: https://en.wikipedia.org/wiki/Havis_Amanda

Текст и снимки:

     К. Найденова


 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *