Фонтанът на Нептун в Берлин достойно съперничи на италианските си братя

     Фонтанът на Нептун в Берлин със сигурност е и най-известния, и най-красивия фонтан в столицата на Германия.

Neptun_fountain_Berlin

    История на фонтана

Младият скулптор Рейнолд Бегас отива на пътешествие в Италия, от където черпи вдъхновение и след това създава няколко версии на фонтана. От тях последната е тази, която е одобрена през 1888год и му донася  световна известност.

     Фонтанът на Нуптун е официално открит на 01 ноември 1891год. Разположен е първоначално на дворцовия площад пред Sity Palace. През втората световна война скулпторите и басейна от червен шведски мрамор пострадали сериозно от снарядите.

Neptun_fountain_Berlin

      Когато през 1967год. правителството на ГДР разрушава останките от двореца, фонтанът е демонтиран и преместен на съхранение.      Впоследствие е реконструиран и му е направен нов басейн – от червен и сив гранит. През 1969 год фонтанът на Нептун е поставен е на сегашното си място – в централната част на Берлин – Alexanderplatz. Интересен факт е, че той е на пресечната точка на линията на зрението на телевизионната кула(Berliner Fernsehturm), „Червеното“кметството(Rotes ) и църквата Сейнт Мери (St. Marienkirche).

Neptun_fountain_Berlin

   Архитектура 

Фонтанът е с диаметър 18м. Мощната фигура на царя на моретата се извисява на 8,50м. В лявата си ръка държи тризъбец, с който височината му достига 10м. Бога на морето седи в гигантска раковина, в компанията на жизнерадостни дечица, играещи със струите вода.  За бушуващото море напомнят неговите обитатели, струи вода избликват от устата на костенурка, крокодил, змия и тюлен.

Neptun_fountain_Berlin

     На ръба на басейна на фонтана са разположени четири женски фигури олицетворяващи най-големите реки в Германия – река Рейн (с рибарска мрежа и лоза), Висла (с дънера), Одер (преметнала кожа и с коза в краката си ) и Елба (с житни класове и плодове).

Neptun_fountain_Berlin

Neptun_fountain_Berlin

Където са търкани за късмет, добре си личи.

Neptun_fountain_Berlin

Разходка по Александарплац задължително включва снимка при фонтана на Нептун.

Текст и снимки: Катрин Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *