Фонтанът на трите карниолски реки

      Почудих се защо карниолски – справка в нета разказва, че Карниола или Крайна е историческа провинция, заемаща голяма част от Словения и влизаща в състава на австро-унгарската империя до Първата световна война. Трите реки, които протичат през областта са: Сава, Крка и Любляница. Именно, този фонтан в Любляна е наречен в тяхна чест.                  Това със сигурност е една от забележителностите на словенската столица. Разположен е  на площада, точно пред сградата на кметството и на две крачки от катедралата Свети Никола.  Красивият бароков фонтан реално е на пресечната точка на три главни улици и може да се види от тройния мост над р. Любляница – друга голяма забележителност на града.

             Фонтанът е известен още като – „Фонтанът Робба“, по името на неговия създател – венецианският скулптор Франческо Робба, който прекарва почти целия си живот в Любляна. Това е може би  една от последните и със сигурност  най-известна негова творба. За създаването и той е вдъхновен от произведението на друг италианец – известният Джовани Бернини.  Фонтанът на четирите реки на площад „Навона“ в Рим, Роба  видял при посещението си там.

        Трите красиви скулптури, олицетворяващи отделните реки са изработени от бял мрамор. Всяка изобразява речни богове от древността, в краката им плуват риби, а в ръцете си държат делви . Водата, която тече от тях символизира извирането на трите реки. Скулптурите са подредени около обелиск, който стъпва в басейн с формата на трилистник – такъв е бил стария градски печат .

       Нощем, площадът, кметството, фонтанът и всичко около тях са красиво осветени, което създава леко призрачен вид на белите фигури.

     Красивият фонтан е изграждан около осем години – от 1743 до 1751год. и почти докарва до фалит скулптура Робба, заради скъпите материали, от които е направен и дългия период на създаването му. В момента, на площада в Любляна се намира негова реплика направена от същите материали, а оригиналът се съхранява в Националната галерия на Словения.

     Съвсем наблизо, в постоянната експозиция в кметството на Любляна се намира оригиналът на една по-ранна творба на венецианско-словенския майстор. Миниатюрният фонтан „Нарцис“ е от 1721г , тогава авторът е само на 23години.

Текст и снимки:

К. Найденова


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *