Фонтанът на Хигия – перла скрита във вътрешния двор на Кметството на гр. Хамбург

      Фонтанът на богинята Хигия е точно в центъра на вътрешния двор на красивата, внушителна  сграда на кметството на Хамбург.

     Фонтанът е изграден през 1896 г. за да не се забравят жертвите на огромната епидемия от холера в града – около 8000 души. Признат е за паметник на културата. В центъра му стои бронзовата фигура на богинята, символ на здравето и чистотата. Тя държи в ръката си ръковина, от която тече вода. В краката и лежи дракон, което е символ на победата над епидемията.

    Всъщност архитектът и скулпторът на кметството мислили фонтанът да е посветен на бог Меркурий – покровител на търговията, тъй като морската търговия е най-важния отрасъл за града. Хамбург често е наричан „Врата към света“, заради пристанището, което е от най-големите в Европа. Но е предпочетена Хигия заради драматичните последствия от епидемията.

     Фонтанът има три басейна, в най-горния е стъпила богинята, а по ръба на средния са насядали шест фигури, илюстриращи различни ползи от употребата на водата:

             Жена с огледало                                                            Жена със стомна                                                                   

 

                Човек с кораб                                                                         Фавн с раковина

 

… и още има жена с  венец и  мъж с риба.

     Интересен факт е , че фонтанът е проектиран като три етажна сграда под земята. В основата на надземната част, под лъвските глави пръскащи вода са скрити декоративни решетки. Тук се всмуква въздух за климатизацията на сградата и така през лятото се ползва охлаждащия ефект на водата.

     Най-красивата сграда в Хамбург – Rathause и  фонтанът на Хигия заслужават да са перлата в короната на града.

Текст и снимки: К.Найденова

Ползвана информация от Wikipedia


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *