Фонтанът на якобинците в Лион

     Фонтанът, разположен в средата на площада на якобинците е построен заради щедростта на един …  най-обикновен тапицер от Лион. 

     През 1843 година, той завещал богатството си на града, с искането на площада да се изгради монументален фонтан, който да е захранван с вода непрестанно.

       На това място през годините е имало три чешми, като последната е подавала вода чрез промпа, издаваща силни звуци, което лазело по нервите на тихия човечец.  И така изграждането продължило седем години – до 1890г. Тогава се решило площадът да се нарече – Площад на якобинците – кръстен на манастира на якобинците, разположен в южния му край. Архитектът на фонтана е бил вдъхновен от римската гробница на древния Гланум- древен архитектурен комплекс на юг от St Rémi de Provence – приликата наистина е доста голяма.

Site Archéologique de Glanum

     Кулата е разположена в два басейна, един над друг и заобиколена от четири морски сирени, държащи риби и пръскащи вода.

     В четирите арки са поставени скулптурите на четирима художници, олицетворяващи изкуствата, развивани в град Лион.

     Ферибер Делорм – голям френски архитект от епохата на Възраждането. Проектирал е замъците Сен-Мор и Ане, както и моста на известния замък Шенонсо, достроил е дворецът Фонтебло и много други. До него е Жерар Одран – гравьор в двора на Людовик  XIV.

   Другите двама са скулптурът Гийом Кусту и Иполит Фландрен – художник, исторически живонисец и портретист.

  И до днес красивият фонтан изпълнява функциите си на един от централните площади на Лион, така както е завещал щедрият тапицер Луис Дантон и свежите му струи разхлаждат въздуха в горещите дни.

Текст и снимки: К. Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

Save

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *