Фонтанът със златните ябълки

     Този красив фонтан е идеалното място да поседнеш на него, за да наблюдаваш големите тълпи от хора преминаващи по най-дългата пешеходна улица – Сторгет, на датската столица.

     Фонтанът е най-старият в Копетхаген – построен е през 1608г. върху стар кладенец  и е считан за един от най-добрите паметници на Възраждането там. Водата се е доставяла от езеро, намиращо се на 6 км. от града и тъй като денивелацията е само 9,0 м налягането е било малко проблемно. Затова в началото, той е бил в по-голямата си част под  нивото на площада. През 1859 г. водоснабдяването на града вече е факт и напорът в мрежата е достатъчно висок. Така през 1890 г.  фонтанът е повдигнат с 2,5м. и придобива сегашния си вид.

    Всъщност името на фонтана е Caritas – това е от латинската дума за благотворителност, което се символизира от бременната майка с децата и.

     Скулптурната група на върха на басейна е от бронз, който е излят на въз основа на направена преди това дърворезба. Жената пръска вода от гърдите си, а малкото момченце „уринира“ със струя вода към долното ниво на фонтана. Вода тече и праз малки драконови главички, наредени по горното корито.

     Върху колоната пък са поставени бронзови делфини, но приличат малко и на летящи риби.

  

      На колоната също е изобразен и монограм  на Кристиян VII.                                                                                                               Но защо всъщност фонтанът носи името “ Фонтанът със златните ябълки“ .  Това е една традиция, която датира от 1700 г. и е по повод на рожденния ден на кралицата – тогава се изнасят тези ябълки и се поставят във фонтана.

От тогава до сега  ябълките се поставят от 07,00 до 19,00ч на следните празници, но не и при температури  под  нулата.:

– Рождения ден на кралицата на 16 април
– Рождения ден на престолонаследника принц Фредерик – на 26 май
– Ден на Конституцията 05 юни
– Рождения ден на принц Хенрик – 11 юни

The Golden Apple също могат да се видят, когато чужди държавни глави са на посещение в Копенхаген, но само ако фонтанът е на пътя на делегацията.

      Но все пак това е най-вече място за хората – за отмора, за срещи, разговори и за почивка.

 

Текст и снимки: К. Найденова


 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

0 0 vote
Article Rating

Може да харесате още...

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bablofil
3 years ago

Спасибо, отличная статья.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x