Фонтанът с четирите лъва в Будапеща

     Четири каменни лъва обграждат висока желязна лампа с красиви орнаменти и с осем висящи лампиона. 

     Това е фонтанът, който е разположен в единия карай на площад Вьоросмарти в Будапеща. Елегантният площад поставя началото на най-известната може би улица на унгарската столица -Váci utca – пешеходна зона с много магазини.

          Фонтанът с лъвовете е сборно място за много хора – както местни, така и туристи, а от струите бликащи от устата на лъвовете дори може да си налееш вода. Децата често се катерят по лъвските фигури, туристите естествено се снимат или си почиват на стълбите му. Изграден е през 1985год. на мястото на кладенец от Лассло Див, а скулптурите са изработени от  Петер Агнеш.

    Площадът на фонтана е създаден през 1812г.  и е едно от най-натоварените места в центъра на Будапеща. Този район е изпълнен с разкош, с луксозни магазини, антиквариати, известната  сладкарница Gerbeaud,  заведения, както и британското посолство. Архитектурата на сградите е разнообразна, може да се видят както арт нуво, така и модерни стъклени конструкции.  През деветнадесети век мястото е сменило много имена – първото е площад „Театър“ заради театъра, който тогава е бил там.  След още седем-осем други имена  променяни през десет-двадесет години накрая през 1926 г. е приел сегашното си име. Кръстен е на унгарския поет Mihály Vörösmarty. На една колона, в средата на площада са написани всичките имена, които е сменял във времето.

Колоната с имената на площада

     В центъра на площада, обърната на запад, е статуята на поета – огромна композиция от карарски мрамор. На нея той е обкръжен от двадесет фигури, представляващи хора от различни класове на обществото като – работник с чук, прегърнал жена си и син си; момиче с цветя; студент с флаг;  овчарка; възрастен фермер и др.

     Фонтанът с четирите каменни лъва, както и целият площад са наистина едно много приятно място в Будапеща.


Снимки и текст: Катрин Найденова

Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveТекст Сн

Save

Save

Save

Save

0 0 vote
Article Rating

Може да харесате още...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x