Хълмът на кръстовете

     

Няма друго такова място. От далече почти не се забелязва, защото хълм е силно казано за тази височинка в полето. Отблизо е толкова спиращо дъха, че се губят думи за да се опише. Единствено и незабравимо. Когато влезеш между кръстовете, усещането е все едно си в гора.                  

      Независимо от гледката,  не сме в гробище. Това е едно място в Литва, на 12 км. от градчето Шауляй където са поставени огромен брой кръстове – 50 000, 100 000, 200 000 – не се знае колко са, но всеки ден се увеличават с нови. Хората, които идват тук често оставят свои кръстове (малки или пък  високи, дървени, метални-всякакви) с надеждата, че това ще им донесе успех и благополучие, каквото е поверието.  Въпреки, че мястото е за католическо поклонничество, тук идват вярващи от всички видове християнство.

      Никой не знае кога точно се е появил хълма, нито поради какви причини и затова съществуват различни легенди. Една от тях гласи, че на това място е имало католически манастир, който по неизвестни причини потънал и изчезнал под земята. Жител на някое от околните села имал неизлечимо болна дъщеря. Нищо не помагало за нейното излекуване и бащата решил да сложи на мястото на манастира кръст. И чудото станало, детето оздравяло. Понесъл се слухът за чудодейното място и хората започнали да пристигат от всякъде и да оставят кръстове за щастие. Така, според легендата се родил Хълмът на кръстовете.

     По времето на социализма, властите предприели четири неуспешни опита за унищожаването на мястото, но то оцеляло. Особена популярност Хълмът на кръстовете добива след посещението на Папа Йоан-Павел II през 1993г. Той също поставя кръст там и го обявава за място на надежда, мир и любов.

   

 

 

 

Гривничка с кръстче от манастира Свети Мина до София

Текст и снимки:  К. Найденова


 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *