Чешма в памет на тримата братя възстановили Рилския манастир

Чешмата в двора на Гранишкия манастир
Чешмата в двора на Гранишкия манастир

Сигурно всеки ще си помисли, че тази чешма се намира някъде в пределите на Рилският манастир – да ама – не. Красива, бяла и обновена тя краси двора на китния Гранишки манастир “ Свети Лука“. Разположена в подножието на Осоговската планина, православната обител е на около 7-8 км от Кюстендил, до с Граница.

Дворът на Гранишкия манастир „Св. Лука“
Дворът на Гранишкия манастир „Св. Лука“

Манастирът е основан през Х век и според легендата в него се е учил Св. Иван Рилски. През ХV век тук игумен е бил Яков, който имал трима сина – Йоасаф, Давид и Теофан, всичките родом от с. Граница. След като овдовели, заживяли в манастира. През периода 1453 г. – 1466 г. те са възстановили запустелия и ограбен Рилски манастир. Благодарение на тяхната дейност мощите на светеца, покровител на българския народ са върнати отново в обновената света обител.

Чешмата в двора на Гранишкия манастир

Както се вижда от надписа, чешмата е изградена в памет на тримата братя, да напомня за тяхната всеотдайност. Въпреки че не е много обилна, вода тече и се ползва от хората, които решават да прекарат почивния си ден на чист въздух и сред красивия цветен и зелен двор на манастира.

Чешмата в двора на Гранишкия манастир

В момента манастирът е постоянно действащ, девически. Обявен е за паметник на културата. Отворен е за посещения и наистина е едно прекрасно място – дворът му е като английска градина. Всичко е потънало в цветя и зеленина, огромни дървета пазят сянка.

Чешмата в двора на Гранишкия манастир
Дворът и църквата на манастир „Св. Лука“

До входа цъфти красива магнолия. Манастирът „Свети Лука“ изненадващо е едно очарователно, спокойно и зареждащо място.

Ползвана информация: http://visit-kyustendil.eu/devicheski-manastir-sveti-luka

Текст и снимки: К. Найденова

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *