22 март – Световен ден на водата

На 22 март се чества международния ден на водата.

Защо има такъв международен ден?

Водата е материята и матрицата на живота. Без вода няма живот – думи на нобеловия лауерат Алберт Сенд Дьорд

Целта на Световния ден на водата е да заостри вниманието към питейната вода и защитата на водните ресурси. Водата е в основата на живота – без вода няма жимот. От качеството на питейната вода зависи качеството на нашия живот.

История на Световен ден на водата

На конференция на ООН на тема „Екология и развитие“ в Рио де Жанейро през 1992 г 22 март е определен от Генералната асамблея като ден, в който да се чества Световен ден на водата. Това става официално от следващата 1993г. Всяка година, в цял свят, денят се отбелязва чрез различни прояви посветени на водата.

Опазването на водните ресурси – от замърсяването им, от неправилна експлоатация или разхищение оказва пряко влияние върху живота на хората. Сами се убедихме през изминалите месеци чрез огромната криза за вода в Перник.

Язовир Кърджали почти без вода

2020г – Водата и климатичните промени

Тази година Световният ден на водата на ООН (22 март) е фокусиран върху водата и изменението на климата и как двете са неразривно свързани.

Водата и изменението на климата са взаимосвързани по много начини. В някои части на света хората ще страдат предимно от засушаване и недостиг на вода.

На други места предизвикателството ще бъде справяне с обилните валежи и дори бури. Ще има и райони, в които проблемите ще са предизвикане от повишаване на морското равнище.

Точното прогнозиране на промените в разпределението на валежите и подобряването на съществуващите практики за управление на водите са от решаващо значение за смекчаване и намаляване на несигурността от влиянието на климатичните промени.

Управлението на водите също може да помогне за смекчаване на изменението на климата. Но да не забравяме и да опазваме нашите водоизточници, за да не продължаваме все по-често да виждаме табелките, за забрана на пиене. Едва ли пазачи като този ще могат да ги опазят.

Едно от най-приятните неща, които много обичаме е да гледаме бликащата от чучурите на чешмите вода и да слушаме нейният приятен ромон. Нека тази вода да е чиста и да става за пиене.

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/; https://www.companynewshq.com/company-news/construction-company-news/celebrating-the-un-world-water-day-2020/

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *