Azure Window- Синият прозорец на остров Гозо в Средиземно море

  Azure Window

     Когато човек види Azure Window, разбира защо трябва да се преклони пред силата и майсторството на природата.

    Остров Гозо е втория по големина остров на Малта, а Синият прозорец е естествена варовикова арка, намираща се в близост до плажа Dwejra Bay и до така нареченото вътрешно море. Невероятното образование се е получило след срутването на две варовикови  скали.

Azure Window, Gozo

      Арката се извисява на 50 метра височина и образува нещо като синьо око между скалите. За съжаление, природата продължава да работи върху него ежедневно, което води до опасността в някакъв момент да се срути.

   Цялата околност е от варовикови скали, в които водата е издълбала различни причудливи образувания и езерца.Azure Window, Gozo

Azure Window, Gozo  Azure Window, Gozo

     Точно до красивата арка е разположено и така нареченото вътрешно море(Inland sea) – това е лагуна, която се подхранва с морска вода от съвсем тесен проход през скалите. Около нея са разположени рибарските хижи.

 Inland Sea, Gozo

     Плажът е чакълест и не става за слънчеви бани, но иначе дълбочината на заливчето е малка. Когато морето е спокойно, лодките могат да преминат от другата страна през отвора, където дълбочината рязко става около 35м. В спокойни дни се правят разходки с туристи и тогава те минават точно под арката на Azure Window.

Inland Sea, Gozo Inland Sea, Gozo

       Най-любимото място за плаж, или по-скоро за къпане тук е Blue Hole – така наречената „Синя дупка“, макар че е малко опасно, тъй като дълбочината е голяма. Това е раят на гмуркачите. За да се стигне до нея са издълбани стълби направо в скалата.

Blue hole, Gozo

     Дупката е около един метър над морското равнище и е не повече от десет метра в ширина . Въпреки това, няколко метра по-надолу, има неограничен достъп до морето, когато водолазите се гмурнат в нея. Голяма пещера се разкрива на дъното, където могат да се видят различни видове риби, морски звезди и други подводни обитателиМаксимална дълбочина е 50 метра.

     Когато морето е спокойно гледката е завладяваща, но още по-впечатляваща е при бурни води, когато прилича на врящ котел.

Azure Window and Blue Hole, Gozo

Текст и снимки: Авторът


5 1 vote
Article Rating

Може да харесате още...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x