Chateau d’Ussé – Замъкът Юсе и приказките на Шарл Перо

     Какво е общото между автора на любимите от детството ни приказки – великия френски писател Шарл  Перо и красивия замък?  Може би хората не знаят, но това е  прекрасната спяща красавица, героиня в една от най-популярните.

    Легендата разказва, че Chateau D’Usse  е прототип на замъка от приказката за „Спящата красавица“.  И защо пък не – красив е и величествен. Има достатъчно кули, за да се смята, че в някоя от тях принцесата е спала, докато принцът не я целунал.

        Това е един от замъците в долината на Лоара, който всички посещават, може би вследствие на легендата. Приказката се базира на френския фолклор. Вариантът на Шарл Перо, който е прърви, е малко по-различен от по-популярната история на Братя Грим (преразказана повече от век по-късно)  –  но и в двата има орисници, има принцеса, заспала дълъг сън след като се убола с вретено и принц, който я целува.

     Затова, в част от замъка са пресъздадени различни сцени от „Спящата красавица“.

Шарл Перо пише приказката

Орисване на малката принцеса

Убождане с вретеното

Преди целувката на принца

       Фигурите на героите са разположени в изящно декорирани стаи, напомнящи за отминалите времена. За съжаление могат де се гледат само през прозорчета, но това добавя щипка загадъчност. Разходката сред приказните сцени, включва и преход през мрачната покривна конструкция на замъка, пазеща спомените от онзи живот чрез старинни предмети потънали под дълбок слой прахоляк.

 

     След прашните тавани и стаите на приказките, дворът на замъка привлича с цветните си градини, засадени на две, разположени една над друга тераси. На горната тераса всичко е подредено по конец  – лехи, тревни площи и алеи.

      Има дори малък фонтан, по-точно е като пръскалка,  но създава настроение и всичко взето заедно наподобява картинка от картичка.             А пък розите, оформени като дръвчета са истинска приказка.

      В долната тераса – градина, няма нищо подредено. Разнообразието от различни видове цветя, просто разхвърляни из нея образува пъстра шевица, изобилстваща от цветове.

     И, разбира се, без вода не може – нали сме в долината на Лоара.  Замъкът Юсе е надвиснал над река Ендър (Indre), която е ляв приток на Лоара. Плачещи върби и други дървета зеленеят край бреговете и. В хубаво и спокойно време, отражението на замъка в реката сигурно е прекрасно, но след дъжд е малко по-размазано в мътната вода на Ендър.

        Chateau D’Usse – това е замъкът на „Спящата красавица“ от  Шарл Перо.

Текст и снимки: К Найденова


 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *