„Мацула“ – чешмата на тамплиерите в село Бов

Живяли ли са в България рицари-тамплиери? Според легендата, френският рицар граф Сен дьо Бов, пленен от цар Калоян, останал в района на сегашното село Бов заедно с част от свитата си. След смъртта на император Балдуин Фландърски през 1206 г. маркизът получил благоволението на българския владетел да се засели със своите сподвижници (около 1000) рицари-кръстоносци в землището на днешното село.

В местността където те се устройват, изграждат чешма, като каптират водата от извора „Мацула“ и прокарват водопровод до нея.

Това се случило през 1212год. Рицарите постепенно се претопили с местното население, но чешмата е останала и до днес да напомня за тях, както и името на селото, разбира се. Счита се, че то е взело името на маркиза. Същата тази чешма през 2012 г. е възстановена от Рицарите и Дамите на Велик Приорат България и е дарена на община Своге. Това е изписано на плочата върху нея.

Много интересни са чучура и най-вече канчето, с което да се отпие от водата. На дъното му има тамплиерски кръст. Кръстове има и под халката, за която е захваната веригата, държаща канчето и в основата на чучура.

Чешмата се намира на малка полянка в края на селото, в така наречената Латинска махала (ясно откъде идва името). През пролетта е пълноводна, но през лятото притокът доста намалява.

До мястото се стига по калдъръмената уличка пред площадчето, където е паметникът на загиналите във войните от село Бов. Табелка с посоката е закачена на близкия метален стълб.

След прокарването на ж.п линията, село Бов започва да се обезлюдява за сметка на Гара Бов, която става и общински център. От тук е началната точка за разходка по Вазова екопътека и до водопад Скакля.

И ако решите да направите тази разходка може да отскочите и до село Бов, което е на около шест километра от гарата и да пийнете вода от най-голямата забележителност там – Рицарската чешма.

Текст и снимки: К.Найденова

Използвана информация: https://bg.wikipedia.org/wiki/Бов

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *