Старата чешма под вековния чинар в град Сандански

     Вековният чинар, който вече 650 години величествено се издига в градинка, в центъра на град Сандански, закриля с короната си красива бяла мраморна чешма.  Чешмата под чинара,  я знаят всички.

Чешмата под чинара - Сандански

     Барелефът е направен от дебърски майстор през 1854 гoд. в град Серес и е красял централната чешма в двора на джамията на града. Легендата разказва, че през 1908 гoд. новият управител открил скрито послание в барелефа, което било тенденциозно и неприемливо за османската власт, поради което заповядал да я разрушат. За щастие, местен човек свалил плочата и я скрил в собствената си къща. Πрез 1912 година, по време на Балканската война плочата e била намерена от наши войници, които я пренасят в Демир-Хисар (днес град Сидирокастро). Πо-късно през Първата световна война, Bтора българска армия, начело с генерал Георги Тодоров, която е действала в този сектор я прибрира в България.

Чешмата под чинара - Сандански

     И така барелефът е вграден в чешмата под чинара. В средата и са изобразени два лъва, вързани с верига. Смята се, че те представляват Тракия и Македония оковани от робството – символиката, която може би е била причината за гнева на управителя на джамията в Серес. Годината на изработването е написана на български и на турски език, точно под лапите на лъвчетата.

Чешмата под чинара - Сандански

     Има още доста символи, чието тълкувание се търси. Цветчетата, които са отгоре, са на цветето богородичка. От двете страни са изобразени слънцето и полумесеца. А най-отгоре над всичко е шестокрил Ангел Херувим.

Чешмата под чинара - Сандански

    Тази красива чешма е  изключителен паметник на възрожденстото ни изкуство, но също така и все още даряваща хората с разхлада. Заедно с внушителният чинар са прелесна картинка  в сърцето на града.

 Чешмата под чинара - Сандански

Текст и снимки: Авторът

Източници: http://www.archaeosand.com/bg/patevoditel/detski-marshrut/duplicate-of-chinart-v-centr-na-grada.html


You may also like...

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of