Чешмите и дяволите на Чуриловски манастир

На това място има чешми, но дяволите направо изобилстват. Продължавам разказаното за село Гега с разглеждането на Чуриловски манастир. Това място се намира в най-югозападния край на България. Планината Огражден в по-голямата си част е в Северна Македония, тук сме на 7-8 км. от границата.

Последните два километра преди манастира са най-трудните за преминаване – от с. Гега продължава тесен коларски път, доста стръмен, но пък всяка гледка, която се изпречва пред очите ни си заслужава усилията.

Планината Огражден

Самият манастир е кацнал на един хълм сред по-високите баири наоколо .

История на Чуриловски манастир

Манастирът е изграден на мястото на по-стар храм през XIV век. Възобновен е през 1848г. първоначално само като килийно училище. Впоследствие са изградени църквата – 1858год., камбанирията – 1890г. и другите сгради. Известен е още с името Гегински или Игуменски, но най-фрапиращото му име е Манастирът с дяволите или Дяволският манастир. Странно име за света обител ще попитате, но всичко ще напиша подред.

Манастирските чешми

Почти няма манастир без чешма, а тук са две – първата е пред входа, под голямо дърво – стара бетонна, но обновена, прясно белосана. Две пейки отстрани показват, че е и място за отдих, когато дойдеш уморен от пътя или преди да поемеш обратно към дома.

Стара чешма под дърво пред Чуриловския манастир и пейки за почивка
Старата чешма пред манастира

Баш чешма на Чуриловския манастир е още в началото на двора и в нея няма нищо дяволско.

Обновената каменна чешма вътре в двора на Чуриловския манастир

Със сигурност е изграждана доста по-късно от сградите, а обновяването, което тече в момента в манастира е засегнало и нея, защото изглежда като нова. За първи път виждам чешма със снимка на хора. По дрехите не изглежда да са наши съвременици. Имената им са:

Снимката на благодетите на Чуриловския манастир, дали средства за чешмата

Под снимката пише “ Светена вода 1966г.“ , затова предполагам, че това са хората дали средства за изграждането на първоначалната чешма през тази година.

https://e-vestnik.bg/imgs/manastir_gega/Churilovo_monastery13w.jpg

Открих снимка на чешмата в предишния и вид в една статия от 2010г. Промяната е очевидна и то към по-добро и най-важното е, че дарителите при реставрацията не са забравени. Вижда се, че при изграждането през 1966 г. чучурите са били три броя, вероятно за всеки от мъжете на снимката. Сега е оставен само един, което по мое мнение, разваля първоначалния замисъл.

И на гърба на чешмата, както и от предната и страна е изобразен кръст.

Гледка към кръста от задната част на чешмата и към сградата на килийното училище на Чуриловския манастир

Тъй като няма друго интересно покрай чешмите, продължаваме разглеждането на манастира.

Камбанарията на манастира

Чисто нова и обновена камбанарията се белее в най-високата част на манастира, точно зад чешмата. Вратата към нея е много ниска, задължително трябва да се приведеш за да минеш.

Дървено стълбище отвежда горе при камбаната, където гледката във всичките посоки е разкошна.

Гледка от високо, от камбанарията на Чуриловския манастир към църквата и планината Огражден
Гледка към манастира от камбанарията

Църквата „Св. Георги Победоносец“

Най-невероятнато нещо тук, за което си заслужава да се дойде е църквата на Чуриловски манастир или по-точно притвора (открита западна част, оградена с колонада от арки).

Косата може да ти настръхне като се вгледаш в стенописите, които са изографисани по тези стени, колони и тавани. Толкова много дяволи не сте виждали – направо се втещяваш. От тук идва името на манастира – „Дяволски“.

Това, оказва се, са сцени от Страшния съд и те имали за цел да сплашват хорицата, които идвали на служба, за да знаят какво ги чака ако вършат грехове. Има нравоучителни рисунки за всяка професия от онова време – воденичарят, който лъже е с вързан за шията камък, овчарят пък – с вързана овца. Шивачът, ако е крал от платовете на хората е с вързана огромна ножица и т.н. Всичките тях дяволите ги бият с големи пръчки. Ако пък си водиш детето при врачки и лечителки, дяволът се изхожда в паницата с отварата и всякакви други невероятни сцени.

Най-ужасяваща е сцената с пророк Исая когото двамина разрязват с огромен трион. Грехът на горкия човек е, че говорил много против властите. (О-ле-ле, ще трябва много да внимаваме, че гледай ти какво ни чака).

Заслужава си идването до това красиво, макар далечно и почти забравено от Бога място. Изрисуваните стени в типичния наивистичен за онова време стил са впечатляващи и ще оставят спомен за дълго време.

Използвана информация: https://bg.wikipedia.org/wiki/Чуриловски манастир, Снимка на старата чешма:/Churilovo_monastery13w.jpg

Текст и снимки: К.Найденова

You may also like...

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KatrinВладимир Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Владимир
Guest
Владимир

Там мина детството ми като козар имам много свидни спомени за дедо Иван клисаря ,за съборите които ставаха там на това свещено място Петровден и Рожен.