Дижон – пътешествие по пътя на совата 1.

    Дижон, столица на Бургундия е един възхитителен град, най-известен с горчицата си, която носи неговото име. В действителност там отдавна не се прави най-много горчица, а производството на вино – така известното бургундско е една от основните дейности в района. Въпреки, че не е така популярен като туристическа дестинация, градът е уникален, а историческият му център от 2015г. вече е част от културното наследство на Юнеско. Тук наистина няма нито една грозна сграда – дори и тези, които не са обновени, пак са много хубави.

Най-големият фонтан в Дижон – „Сади Карно“

Красиви фонтани в града не липсват. Най-големият от тях разпръсква водни струи на Площад на Републиката и е създаден в чест на един френски президент – Сади Карно.    

История на фонтана

       Президентът е бил убит – прободен с нож  от италиански анархист през  юни 1894г. в гр. Лион, след като произнася реч. Това е само няколко месеца преди да приключи пълния му мандат. Карно нямал намерение да се кандидатира отново въпреки шансовете си.  Той смятал, че преизбирането на един и същи човек втори път за президент на републиката не съответства на духа на демократичните институции на Франция. (За съжаление, днешните политици изобщо нямат такъв проблем.) В негова чест през 1899год. е издигнат монумент, който впоследствие става този изящен фонтан.

     Велик човек, който напълно е заслужил това увековечаване.

Архитектура на фонтана

На монумента, в централната част на фонтана е статуя с фигурата на президента,  а компания му правят още две, много подходящо избрани  като символ статуи. От дясно е статуята на Историята.

L’Histoire

     От лявата му страна е Болката. Всяка от трите мраморни статуи е създадена от рзличен скулптор.

La Douleur

       А най-отгоре, на върха на монумента е  красивата бронзова статуя на Славата, която е простряла триумфална корона над главата на президента Карно. Идеално измислено. 

La Renommée

     Това е един паметник много подходящо приспособен в красив фонтан,  който превръща площад на Републиката в Дижон в запомнящо се място. От там може да са спуснеш към старата, пешеходна част на града и да започнеш неговата обиколка.   

Обиколка по пътя на совата      

Туристическите офиси тук са измислил много оригинален начин за лесна, самостоятелна пешеходна обиколка на забележителностите на Дижон. Изготвена е карта с  маршрут от двадесет и двете най големите забележителности в центъра. Пътеката, която трябва да се следва е обозначена с месингови стрелки, на които е изобразена сова. Когато се стигне до мястото пък,  има голяма плоча със совата и  номера на обекта от картата, а всички подробности за него са описани в нея. Много е симпатично, навсякъде по земята се забелязват малките стрелкички.

                           

Символът на Дижон                                                                         

Сладката птичка не е  избрана случайно – свързана е със символа на града – малка сова, изваяна на един от ъглите на църквата „Нотр Дам“.  Счита се, че ако си намислиш желание и потъркаш главичката  с лявата си ръка, то  ще се сбъдне постепенно. От многото ръце обаче, надяващи се на щастие, совата почти се е обезличила, а вандалското и счупване и последващо закърпване още повече са я обезобразили. Но това не пречи на хората да продължават да я пипат и да се надяват.

La chouette

   Църквата „Нотр Дам“

Мястото на совичката е доста странно – на един от ръбовете, от заданата част на църквата „Нотр Дам“ – римокатолическа църква в Дижон, смятана за шедьовър на готическата архитектура от 13-ти век. Уникалното при нея е западната фасада, на която има три реда гаргойли – дума , която доскоро не бях чувала. Това са различни гротескни каменни фигури, които представляват долната част на водосточна тръба. При дъжд, водата се е изтичала през устата им. Вярвало се е, че подобни шашави изображения имат способността да отблъскват злите сили.      

           Уникални, но не са оригиналните, а само декоративни и не отвеждат дъждовни води. Поставени са доста по-късно. А истинските са разрушени скоро след изграждането на църквата.  Един от тях – фигура на лихвар  пада и убива младоженец, също по професия лихвар точно преди сватбата му. Неговите приятели и колеги унищожават всичките гаргойли и това е така векове наред, докато през 1880г. са поставени новите фигури. 

Катедралата в Дижон, гледка към многобройните гаргойли.           Приказен е Дижон с неговата  незабравима атмосфера, а краят на разходката може да приключи отново на  площад на Републиката за една прекрасна нощна гледка.

      А пътят на совата ще продължи в следващата публикация.


Текст и снимки:  К. Найденова

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

0 0 vote
Article Rating

Може да харесате още...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x