В нощта срещу Гергьовден, водата от извора „Дамбалъ“ е магическа

    Векове наред, всяка вечер на 5 срещу 6 май хората от Източните Родопи се качват на връх Дамбалъ. По стара езическа традиция,  дочаквали изгрева на слънцето за да се облеят и отпият от целебната вода, стичаща се от върха. 

  История на извора  

Водата на извора е хваната в чешма с няколко чучура. Отстрани до него има малък басейн. Според поверието изворът на Дамбалъ лекува деца, които не могат да говорят или заекват. Вярва се, че при изгрев слънце, водата придобива лечебна сила и ако те бъдат потопени в нея ще се излекуват. Хората водят децата си тук и чакат изгрева за да ги облеят с магическата вода.

Двуетажната чешма при извора Дамбалъ

    Казват, че водата помага и за болести на очите. Тук мястото се счита за свещено – имало е християнски манастир. Впоследствие е  изградено алианско теке. На това място двете религии съжителстват мирно от край време. На шести май християните почитат Свети Гьорги, а мюсюлманите празнуват Хъдърлез, с който свързват началото на лятото. Това е денят на двамата светци Хъдър и Иляз, които се движат в две противоположни посоки, за да помагат на хората.

Чешмата Дамбала и стръмните снали до и над нея.

 Легенда за извора Дамбалъ  

Легендата казва, че на зазоряване излиза вятър. Дъбовата гора в близост зашумява особено, неповторимо. Тогава силата на природата е най-голяма. Хората се измиват, оставят по дрешка на клоните и поемат обратния път към къщи. С надеждата, че са получили нови сили и здраве. Други наливат вода в шишета и даже в туби за да занесат и на близките си да отпият.

 

  Местоположение на чешмата Дамбалъ 

Славата на Дамбалъ отдавна е надхвърлила пределите на страната. Тук идват хора не само от различни райони на България, а и от съседните балкански страни. Чешмата с извора е една от забележителностите на Момчилград. Намира се на около 7-8 км. от там,  пътя е обозначен с табели и лесно се открива. Минава се покрай селата Груево и Летовник, а в последните километър – два трябва да се ходи пеша. Може и с джип да се стигне до горе, но е доста екстремно. Гледките, които се откриват от там са невероятно красиви и дават един по-различен поглед към Източни Родопи.

     В далечината се вижда язовира. А този камък е впечатляващ – като разцепено яйце.

Текст и снимки: К. Найденова                                                                                                                                                                    Ползвана информация от: http://www.kardjalipress.com/0508/dambala.htm


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

0 0 vote
Article Rating

Може да харесате още...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x