Lilla Torg – малкият площад с голямата чешма в Малмьо

     „Старият град“ в сърцето на Малмьо е прелестно китен квартал заобиколен с красиви канали и много зеленина.

Lilla torg

     Площад Лила  (Малкият площад) е най- живописния от трите централни прощада. Тук е мястото, където се правят срещите с приятели за кафе, чаша вино или за нощни забавления в някой от клубовете наоколо. Площадът е образуван през 1591, тъй като централният площад на квартала е станал твърде тесен, за да побере всички търговци.

Lilla torg

    И така, в различните му краища се разполагат търговци: на месо – в западната му част, хлебарите с прясно изпечения хляб – в южната, във влажната източна част – търговците на риба и в северния край – търговците на дребно.  В днешно време от всичките му страни са разположени разни заведения и заведенийца.

     А в единия му край гордо се пъчи интересна чешма.

Lilla torg fountain

     Тази чешма се появява тук през 1973 год. Изработена е от Thure Törns – шведски скулптор, който е роден в Малмьо. Негови са почти двеста скулптури, фонтани и релефи в целия град.

Lilla torg fountain

     Дизайнът на чешмата, цели да напомни за миналото на площада. Четирите вградени в стените и бронзови плочи, напомнят за изобилието от сергии и търговията, която се е провеждала тук в продължение на векове. Всяка от тях показва четирите категории храни – зеленчуци, месо, риба и хляб.

Lilla torg fountain   Lilla torg fountain

     Няма нищо по-голямо от хляба – изглежда вкусен дори и от бронз.

Lilla torg fountain

Текст и снимки: Катрин Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *