NyHavn – „най-цветният“ канал

       Това е най-чаровната, най-живописната и колоритна част на Копенхаген.

     Каналът NyHavn е пристанище създадено през 1670-1673 год, като врата от Балтийско море към вътрешността на стария град, чак до „кралския площад“.

     Дълги години каналът е ползван по предназначението си – пристанище, на което ежедневно са разтоварвани и натоварвани кораби, а рибарите са докарвали улова си. Развитието на търговията е стимулирало и строителството – множество цветни сгради  са построени и от сенчестата, и от слънчевата страна на двата исторически кея още преди 350 години.

     Разликата е, че „сенчестата“ страна е с кралски имения и пищни къщи с апартаменти, населени от богати и заможни граждани. От слънчевата страна на канала са изградени къщи от дърво, тухла и мазилка – колоритни постройки, наети от бедните и обикновени жители на града.

     Дълго време NyHavn е бил известен и като кварталът с червените фенери, място за забавление на работещите наблизо рибари и работници от кейовете. Там са се „промъквали“ знаменитости и други хора, които си търсели забавна и приятна компания по време на престоя си в Копенхаген.

   

     Светлината на червените фенери избледнява през 60-те години на ХХ век.   Известният датски писагел Ханс Кристиян Андерсен също открил очарованието на това място – живвял е тук – между 1845 – 1864 г. на № 67, където сега  е поставена паметна плоча. След това от 1871 до 1875 Андерсен е обитавал жилище на  № 18. Тук, край тези  цветни кейове той е написал едни от най-известните си преказко като „Огнивото“, „Принцесата и граховото зърно и др.

Сега това място е топ туристическа дестинация и възхитителна атракция.

    Днес красивите стари къщи са реновирани и класни ресторанти доминират в старото пристанище. Nyhavn винаги е пълен с хора, които се наслаждават на спокойната атмосфера около канала, джаз музика и чудесна храна и разбира се датска бира. Това е място, което и денем, и нощем излъчва своя невероятен чар и привлича като магнит, както туристи, така и жителите на столицата.

А в далечината се белее красивият хотел Hotel D’Angleterre – в центъра на „кралския площад“ и покрай който започва дългата търговско-пешеходна улица „Stroget“. Гледката от мостчето над канала е абсолютно незабравима, казвам го от личен опит.

Текст и снимки: Катрин Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *