Гега чешмите по пътя към Чуриловския манастир

Гега не e само дълъг прът с кука в края му, на който се подпират коледарите или така наречената овчарска тояга. Гега е името на едно петричко село в планината Огражден, близо до границата със Северна Македония.

Село Гега

Табела на пътя между Самуиловата крепост и Петрич с надпис манастир „Св. Георги Победоносец“ ни провокира да завием в тази посока за да видим нови, непознати места. За мен това беше и възможност да открия някоя нова чешма.

Село Гега се изпречи пред нас, когато почти се бяхме отчаяли, че някога ще стигнем до крайната си цел. Буквите от името му са забити на склона под параклиса, точно преди началото на селото.

За планината Огражден дори не бяхме чували. В по-голямата си част е в Македонско, затова ни изненада с неочаквано красиви гледки по целия път. В по-високата и част панорамата, която се разкрива към Беласица, обвита в мъгли е невероятна.

Гледка към планината Беласица

Село Гега е сгушено сред хълмовете, водещи към най-високият връх от наша страна – Билска чука.

Село Гегагледка

Шосето, по което се движим пресича селото приблизително през средата и го разделя на висока и ниска част. Хора не се виждат, така че разчитаме на нюх за да открием вярната посока и да видим някоя чешма, което е една от целите ни.

Чешмата под беседката

Както може да се очаква за едно така отдалечено място, състоянието на пътя е далече от желаното и бавно пъплим напред. До един завой, малко преди края на селото се вижда нова беседка с каменна чешма под нея.

Старата чешма под беседката

Водата тече обилно и затова хората са се погрижили да я поддържат в добро състояние.

При оглед отблизо отдолу се вижда част от старата чешма. Коритото също е останало старото, но тялото е обновено чрез подреждане на каменни плочи около и върху него. Е, малко изглеждат като нахвърляни, но пък колко такива огради има които издължат десетки години така.

Щом през август от чучура тече така силно, значи тук винаги има вода. Нищо не пише на нея и човек няма наоколо за да попитаме, откога е тази чешма и затова продължаваме по пътя си.

Чешма-паметник в оградата

Малко по-надолу, има-няма 40-50 метра намерихме направо уникална находка – чешма, вградена в оградата на двор.

Толкова беше обрасла с трева, че ако не ходехме пеша нямаше да я забележим – направо се сливаше.

Оказа се че, тази 98 – годишна чешма е също и паметник. Съградена е на 27 октомври 1921год. в чест на войник от селото загинал по време на Балканската война. Според надписа, чешмата е в памет на войника Георги Илиев Ничев, убит през 1913 год. в битка при Гевгели – сега Северна Македония.

Според аналите петима души от село Гега са били доброволци в Македоно-одринското опълчение и този войник вероятно е един от тях.

Надписът не е съвсем четлив, но все пак доста от думите могат да се разгадаят.

За съжаление, освен че не тече вода, липсва снимката на войника, а също и чучура – парче от маркуч беше забито на негово място. Но пък щом са го сложили, вероятно през пролетта, при снеготопенето и тук има вода, което е хубаво. Тръгваме към манастира.

Интересни факти

Въпреки, че много българи не са и чували за село Гега, то е известно на друг континент. На остров Астролабия, Антарктида има нос, който е кръстен на селото – Gega Point.

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/Гега

Текст и снимки: К. Найденова

5 1 vote
Article Rating

Може да харесате още...

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Пепи
Пепи
8 months ago

Колко хубаво и трогателно да си спомниш за доброто старо време и за всеки дневния изминат този прекрасен път.Спомени прекрасни!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x