Аязмото, в което се оглежда Богородица – Рибната църква в Асеновград

На Цветница през 2012 год  Девата с младенеца се появяват в лековитото аязмо на Църквата „Света Богородица – Благовещение“ в Асеновград.

Аязмото с девата

  За църквата  и параклиса 

Построена е през XIX век на мястото на параклис от 12-ти век. В нея се намира чудодейна икона – Св. Богородица Елеуса.  Тази църква е известна с името „Рибната“, заради лековития извор, бликнал  при нейния градеж и в който плуват рибки, а също и заради покрива на камбанарията, наподобяващ люспи на риба. И така, на мястото на извора е изграден параклис, а църквата е построена около и над него. Параклисът към църквата е посветен на Св. Йоан Предтеча и входът му е точно до вградента в подпорната стена икона.

Fish Church Asenovgrad

     За да се влезе там, тряба да се вземе един огромен железен ключ, който любезната леля Славка от църквата дава.

Легендата за изворчето с рибките

     В лековитото аязмо, което се намира във вътрешната част на параклиса плуват рибки. Легендата тук е, че те се появили заедно с извора при полагане на основите на храма и вършат чудеса, но само праведните могат да ги видят. Леля Славка каза да вляза при извора и да извикам: „Златна рибке излез“. А когато рибката се появи да се помоля за здраве и след това каквото ми е на душата и сърцето…

Fish Church Asenovgrad

     Не се наложи да викам – в аязмото спокойно плуваха 4-5 рибки. В него блести другата икона на Богородица, която също привлича много хора там с надежда за помощ или изцеление.

Fish Church Asenovgrad

    Иконата е от стъкло и е вътре, във водата му. Който погледне в животворното изворче вижда, че от аязмото го гледа самата Божия майка с младенеца. Тя е поставена там през  април 2012 – на Цветница. Така е пожелало семейството, което е дарило иконата, за да е още по-силно нейното въздействие. Изработката е на художника Иван Ламбров.

Fish Church Asenovgrad

Дева Мария с младенеца – стъклената икона в аязмото

     Счита се, че водата на аязмото е лековита, и помага най-много за очите. Хората пият и си наливат от него непрекъснато, но кладенчето, което е над извора винаги е пълно и водата никога не свършва. Освен това е и много вкусна.  Дали трябва да излезе „златна“ или „черна“ рибка, съгласно поверията – не знам, но колкото пъти съм ходила, там винаги плуват поне 4-5 рибки. Водата на аязмото тече и от две от чешмите до Рибната църква.

    Интересен факт е, че преди една или две години, след дълги валежи, дебитът на изворчето се е увеличил толкова много, че то заляло целия параклис. Наложило се да се вкара помпа за да се изпомпва водата. За да не се повтори наводнението, оставили помпата вътре в него. Но… рибките изчезнали. Щом я махнали и те на часа се появили. Странно … нали?

     Параклисът е изписан от Захари Зограф. Таванът е изключително красив.

Fish Church Asenovgrad

     Чудодейна икона на Света Богородица Елеуса

Горе в църквата е изложена истинската чудодейна икона Света Богородица Елеуса. Единственото, което се знае за нея, че е от XII век. Тази икона наричат още „Бързата Богородица“, защото помага „бързо“ на вярващите, които и се помолят и разбира се искренно вярват в нейната необикновенна сила.

Fish Church Asenovgrad

     В израз на благодарност, вярващите, на които тя е помогнала, са я окичили цялата с дарове. По-голямата част от тях не са изложени, особено златните, понеже дори на това свято място са се намерили вандали, които три пъти разбиват  църквата за да крадат накитите. Но аз вярвам, че всеки от тях ще си получи заслуженото. Защото тук, на това изпълнено с духовност място, под двата златисти купола е разположена една обител на надежда, спокойствие, радост и хармония.

 Текст и снимки: К. Найденова


Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Теофана Теофилова каза:

    Чудно е да погледнеш в аязмото и да срещнеш благия поглед на Богородица. Велики българи са дарителите и художника Иван Ламбров. Има ли другаде такава прелест? Благодаря ти Катрин, непременно ще я видя с моите очи . Не е нужно да пътувам в чужбина, у нас има толкова много прекрасни, духовни места, но си мисля ,че тази родолюбива публикация е добре да не е само тук.

    • Katrin каза:

      Наистина цялото място – и църквата, и аязмото в параклиса, дворът, камбанирията, чешемите наоколо, хората – всички те излъчват усещането за мир, спокойствие и желанието да бъдеш много по-добър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights