„БОБА“ – свещената чешма до с. Ботров

     Незнайното до скоро от мен селце Ботров е само на десет-петнадесет километра от град Бяла, Русенско. Пътуване до този район ме накара да се разровя и така открих че то се слави с две чешми на повече от 100 години. За чешмата на изхода за с. Студена вече писах – Каваклийската чешма е една традиционна от онова време селска чешма. Другата чешма, намираща се югозападно от селото е с много по-интересна история.

"Боба" чешма - с. Ботров

„Боба“ чешма – поглед от пътя

  История и легенда за „Боба“ чешма 

Чешмата е построена през 1856 год. от алевийския светец Теке Баба. „БОБА“ от турски означава баща. Местността се знае като Пустата гора.

"Боба" чешма - с. Ботров

       Според тукашната легенда, Теке Баба е бил много висок, силен, с дълга до коленете брада светец, притежаващ вълшебни сили. По времето на Руско-турската война, той се сражавал с руснаците, за да опази местните хора. Но руснаците в крайна сметка успели да го убият. Тогава, изведнъж се  появил голям смерч, който вдигнал войниците във въздуха и те били изхвърлени край околностите на селото. Така населението се спасило.

"Боба" чешма - с. Ботров

     Както и първата чешма, така и тази има надпис в горната си част. За жалост, голяма част от него се е заличил с течение на времето, което  показва, тази чешма е доста по-стара. Част от надписа е „КОРЕНЯЫГЪ ОТЪ СЕЛО БОТРОВЪ.“ Това изречение е последното от текста и се разбира доста трудно. 

Теке Баба е погребан от местните мюсюлмани на един висок хълм, който се намира в началото на селото, близо край чешмата „Боба“ – над нея.

"Боба" чешма - с. Ботров

„Боба“ чешма – плочата с надписа

     Тази местност от векове е призната като свещена и мистична. Хората идват специално тук, за да си наливат от водата, която смятат за лековита. Също така, както се вижда, връзват по конец или нещо друго около чешмата, за здраве или сбъдване на желание.

"Боба" чешма - с.Ботров

Завързани кончета за здраве

     И нашите мартенички останаха на чучура, от който в тъничка струя течеше една много, много пивка вода. Прекрасно място, зареждащо с енергията на природата и вековния градеж.

Местоположение на чешмата

Чешмата е на около 600м преди село Ботров, като се движите по шосето за селото. Разположена е точно под каменния мост на пътя и само на няколко метра от лениво течащата река Янтра. Не се вижда от пътя, има малко  уширение на отсрещната страна на пътя. 

"Боба" чешма - с. Ботров

„Боба“ чешма и пътят над нея.

 

"Боба" чешма - с. Ботров

Река Янтра до чешмата

За единствената чешма, която открих в гр. Бяла, може да прочетете тук – Бяла ли е старата чешма в Бяла?

Текст и снимки : К. Найденова

Ползвана литература: https://www.sabori.bg/folk_fest_sub/


Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Корнелия каза:

  В град Бяла има още чешми, но неясно е защо не сте ги описали. Например сухата вече чешма,, Екчолоолу“. Чешмите по Беленска река и др. Те са свързани с историята на гр. Бяла.

  • Katrin каза:

   Благодаря за информацията, следващият път когато съм в района непременно ще ги потърся. За съжаление когато търсех данни за стари чешми в общината на Бяла, никой не можа да ме упъти, дори и тази чешма сама я открих, така че със сигурност следващия път ще го направя.

 2. Корнелия Александрова каза:

  Потърсете ме-ще ви покажа още интересни чешми и кладенци в района и близките села.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights