Бяла ли е старата чешма в град Бяла?

Бяла чешма

     Единствената старинна чешма, която се открива в град Бяла, Русенско се намира в края на града и май почти никой не е чувал за нея.   Тя е на продължението на ул. „Черна гора“, към горичката, точно преди първия завой.

     Вижда се чешма градена от бял камък , но леко пожълтял на места от времето. А самата тя е доста кална уви.

DSC00708-1

      Личи си, че няма кой да се погрижи за нея. Няколко камъка вече са изпаднали  от градежа. Отблизо се вижда, че е била красива чешма. Не е претрупана с някаква орнаментика, или поне в момента нищо не се е запазило.

DSC00703-1

     Има си задължителната малка ниша, наречена професионално „пезул“. Чучурите може и да не са оригиналните, но от единия водата тече достатъчно силно в бетонното корито под него.

Чешма в гр. Бяла

     По средата на арката е издълбана годината 1934, когато може би е изградена.

Чешма в гр. Бяла

     За съжаление, никой не можа да даде информация за тази  чешма. Дори хората живеещи съвсем близо не знаят нищо, освен че може би е по-стара от написаното. Вероатно е още от турско време, а годината на нея е по-скоро когато е била обновявана. Така че, останаха само снимките за спомен и мирисът на пролетта.

Чешма в гр. Бяла

За разлика от града, край разположеното само на няколко километра село Ботров могат да се видят уникални около 100-120 годишни чешми – Каваклийската чешма и „Боба“ чешма.

Текст и снимки: К. Найденова


Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Корнелия Александрова каза:

    Има още една такава чешма(много прилича на тази) Наричаше се Екчолоулу и се намира на източната страна на баира. Отдавна там не тече вода. Бяха прекъснати тръбите, които я захранваха с изворна вода. А чешмата за която пишете се нарича,, Черни дол“ аз съм отраснала там. Дълги години населението пълнеше вода оттам, поради недостиг на водата в мрежата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights