Гейзерът на Сапарева баня е най-горещият в Европа

Гейзерът на Сапарева баня е едно нещо, в което сме първи в Европа и това не е някаква отрицателна класация. Температурата на извора е 103° С, което го прави най-горещия в Европа.

Гейзер Сепарева баня

История на гейзера в Сапарева баня

В момента, гейзерът е оформен като фонтан в малък, но красив парк. Това безспорно е емблемата на град Сапарева баня и е основната атракция там. Появяването му е през миналия век. През 1957 г., при хидрогеоложки проучвания е направен сондаж на 73м. дълбочина, който попада на извора. Горещата минерална вода се изстрелва на 18м височина над повърхността и сондьорите едва се спасяват да не бъдат изгорени от нея.

Подобни гейзери има в Япония и САЩ, но само един е по-горещ от него. Оказва се, че нашият гейзер-фонтан е един от първите известни в Европа.

Основни характеристики на водата

Водата на гейзера е бистра, безцветна, с миризма на сероводород. Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфатна вода.

Гейзерът Сепарева баня

Минералната вода е много полезна и лекува доста болежки:

  • опорно – двигателен апарат (артрити, артрози, възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите, травми, състояния след счупвания, болест на Бехтерев, подагра и др. ) ;
  • периферна нервна система (дискови хернии, дископатии, полиневропатии, възпаления на нервните коренчета и плексоси);
  • отравяния със соли на тежки метали (олово, манган и други);
  • възпалителни заболявания на женските полови органи ( аднексити и стерилитети );
  • заболявания на кожата (псориазис, дерматити и други);
  • горни дихателни пътища (синуити, фарингити, трахеити и други);
  • поражения на централната нервна система – рехабилитация след мозъчни инсулти.

Паркът около гейзера

Както написах по-горе, около гейзерът е оформен красив парк, приятен за почивка, а също и място за провеждане на различни градски събития.

Гейзерът Сепарева баня

Върху платформата на фонтана-гейзер има статуя на жена, неин автор е Вълко Ценов. В творчеството на българският скулптор и преподавател има множество монументални творби, една от които е тази на гейзера.

Гейзерът Сепарева баня

На следващата площадка в парка има чешма.

Според надписът на нея, трябва много да се внимава, защото водата е много гореща. Обаче тове е било някога, защото сега опасният чучур е спрян, а от другия тече студена вода.

Гледката от тук към гейзера в слънчевия есенен ден е много приятна.

Гейзерът Сепарева баня

Да тръгнеш към Паничище или към 7-те рилски езера и да не се отбиеш до гейзера на Сапарева баня би било голям пропуск. Гледката на обвития в пара и дим фонтан е уникална и определено си заслужава.

Да не забравяме огромните качества на водата и ползата от нея срещу много заболявания, които споменах по-горе. Така че, да се изкара курс на лечение или профилактика тук е още по- добре, а и полезно. До самия парк с гейзера се забелязва атрактивната гледка на обвитите в пара комини на подземния резервоар за гореща минерална вода, откъдето тя се подава към хотелите и лечебните бази.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: http://saparevabanya.bg/гейзерът-фонтан https://bg.wikipedia.org/wiki/Сапарева баня

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Health Stay каза:

    I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights