Гейзерът на Сапарева баня е най-горещият в Европа

Гейзерът на Сапарева баня е едно нещо, в което сме първи в Европа и това не е някаква отрицателна класация. Температурата на извора е 103° С, което го прави най-горещия в Европа.

Гейзер Сепарева баня

История на гейзера в Сапарева баня

В момента, гейзерът е оформен като фонтан в малък, но красив парк. Това безспорно е емблемата на град Сапарева баня и е основната атракция там. Появяването му е през миналия век. През 1957 г., при хидрогеоложки проучвания е направен сондаж на 73м. дълбочина, който попада на извора. Горещата минерална вода се изстрелва на 18м височина над повърхността и сондьорите едва се спасяват да не бъдат изгорени от нея.

Подобни гейзери има в Япония и САЩ, но само един е по-горещ от него. Оказва се, че нашият гейзер-фонтан е един от първите известни в Европа.

Основни характеристики на водата

Водата на гейзера е бистра, безцветна, с миризма на сероводород. Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфатна вода.

Гейзерът Сепарева баня

Минералната вода е много полезна и лекува доста болежки:

  • опорно – двигателен апарат (артрити, артрози, възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите, травми, състояния след счупвания, болест на Бехтерев, подагра и др. ) ;
  • периферна нервна система (дискови хернии, дископатии, полиневропатии, възпаления на нервните коренчета и плексоси);
  • отравяния със соли на тежки метали (олово, манган и други);
  • възпалителни заболявания на женските полови органи ( аднексити и стерилитети );
  • заболявания на кожата (псориазис, дерматити и други);
  • горни дихателни пътища (синуити, фарингити, трахеити и други);
  • поражения на централната нервна система – рехабилитация след мозъчни инсулти.

Паркът около гейзера

Както написах по-горе, около гейзерът е оформен красив парк, приятен за почивка, а също и място за провеждане на различни градски събития.

Гейзерът Сепарева баня

Върху платформата на фонтана-гейзер има статуя на жена, неин автор е Вълко Ценов. В творчеството на българският скулптор и преподавател има множество монументални творби, една от които е тази на гейзера.

Гейзерът Сепарева баня

На следващата площадка в парка има чешма.

Според надписът на нея, трябва много да се внимава, защото водата е много гореща. Обаче тове е било някога, защото сега опасният чучур е спрян, а от другия тече студена вода.

Гледката от тук към гейзера в слънчевия есенен ден е много приятна.

Гейзерът Сепарева баня

Да тръгнеш към Паничище или към 7-те рилски езера и да не се отбиеш до гейзера на Сапарева баня би било голям пропуск. Гледката на обвития в пара и дим фонтан е уникална и определено си заслужава.

Да не забравяме огромните качества на водата и ползата от нея срещу много заболявания, които споменах по-горе. Така че, да се изкара курс на лечение или профилактика тук е още по- добре, а и полезно. До самия парк с гейзера се забелязва атрактивната гледка на обвитите в пара комини на подземния резервоар за гореща минерална вода, откъдето тя се подава към хотелите и лечебните бази.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: http://saparevabanya.bg/гейзерът-фонтан https://bg.wikipedia.org/wiki/Сапарева баня

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights