Легенда за фонтан разказва защо столицата на Хърватска се казва Загреб?

    Фонтанът Мандушевац, разположен на централния площад в старата част на Загреб  е в основата  на  легендата, за произхода на името на града.

Mandushevac fountain

   Легенда за името на град Загреб

Има различни версии на легендата, но всяка от тях с приблизително еднакъв смисъл.

    И така, навремето на това място е имало извор. Рицар на кон, идващ от далечни земи, дълго се скитал в долината на планината Медведница, издигаща се до град Загреб.  Уморен и жаден той стигнал до извора, където седяла красива млада жена на име Манда. Той бил толкова изтощен, че имал сили само да и каже : “MANDO, DUŠO, ZAGRABI VODE!” (Манда, душко гребни ми вода). От Zagrabi – Zagreb (Загреб). А изворът е кръстен на девойката Манда-душичката – Мандушевац. Смята се, че това е станало някъде около 1094 год.

    На празника на града, често тази случка се разиграва с актьори при фонтана.

Mandushevac fountain Mandushevac fountain

   История на фонтана Мандушевац

Фонтанът е разположен в сърцето на града, на централния площад  „Бан Йосип Йелачич“ /бан-средновековна титла на владетел на област/, между районите Долни и Горни град. В центъра на площада се намира и конна статуя на пълководеца.

Ban_Jelachich-площадът в стария Загреб с конната статуя на пълководеца

 Mandushevac fountain-Zagreb

     До края на 19 век изворът е  снабдявал града с питейна  вода, но през 1898 площадът е реконструиран и павиран, с което изворът е засипан. С течение на времето хората забравили за него, а с идването на власт на югославските комунисти площадът е преименуван на площад „Република“.

През 1986, почти 100 години по-късно година започват  ремонтни дейности  по него и за изненада на всички се оказва, че изворът продължава да си съществува отдолу. И въпреки, че не било предвидено с първоначалните проекти, по настояване на обществеността е  създаден сегашният фонтан, на същото място.

Освен за жителите на града, той е притегателно  място и за гълъбите.

Mandusevac Fountain -Zagreb

 Интерсни факти за фонтана    

Макар, че на външен вид не е нещо особено и ако има много хора на площада, може и  да го подминеш, този фонтан е емблематичен за столицата на Хърватска. Има си и поверие както на много други места, че ако хвърлиш  монета в Mandusevac,  желанието ти ще се сбъдне. И друго – пиенето на вода от фонтана прави заклинание върху теб, което прави невъзможно да забравиш  Загреб за останалата част от живота си (но май  по-сигурно е човек да си направи снимки, вместо да пие вода от него).

     Има една интересна традиция – когато завършат последния си клас, за да засвидетелстват радостта си от този факт, абитуриентите влизат направо с дрехите в него и създават големи неразбории естествено.

20070525164515norijada_zagreb_maturanti_maturantice_mandusevac   Mandusevac Fountain -Zagreb

    

 

 

Всяка година по Коледа фонтанът се украсява и най-често тази украса прилича на коледен венец. Много атрактивно, особено при вечерните снимки.

Mandusevac fountain-Zagreb

apartman-cro-behar-zagreb-4_n

Близо до фонтана е уличката, по която се стига до красивата катедрала на Загреб, пред която се намира фонтанът с четирите златни ангела.

Текст:  К. Найденова

В публикацията са ползвани снимки от следните сайтове:  •  

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights