„Изворът на Белоногата“ – две различни чешми

Поемата „Изворът на Белоногата“ е добре позната на повечето от нас, тъй като сме я изучавали в училище. Много хора обаче не си спомнят или изобщо не знаят къде се намира този извор и чешмата, която е построена.

А, от десетилетия се води спор къде точно се е намирала тази чешма…

Чешма-изворът на Белоногата Харманли

Поемата „Изворът на Белоногата“ е едно от най-емблематичните произведения на възрожденската ни литература. За нейния автор П.Р.Славейков това е най-яркото произведение, с което той е свързван. В него се възпява патриотизмът на обикновената българска девойка – красивата и кротка Гергана, която се радвала на взаимна любов с напетия ерген Никола.

Изворът на Белоногата - статуята на Гергана, Харманли

С няколко думи ще припомня съдържанието на поемата. Никола, любимият на Гергана поискал китката й, но тя му отговорила, че китка не се дава по тъмно, защото може злите сили да им завидят, както и станало. Разбрали се рано сутринта да се видят при извора и той да получи китката.

Там, обаче бил везирът с войската си. Те пристигнали през ноща и разпънали палатки край него. Омагьосан от карасотата на Гергана и белотата на нейните нозе той я пожелал за ханъма. Обещавал и всичко за да отиде с него в Стамбул, едва ли не и звездите на небето.

Младата девойка била категорична, за нея родния край бил най-прекрасното място на света. Тя непреклонно защитила и любовта си към Никола.

На живот ми си господар,
но на волята не ми си;
Без воля стопан ставаш ти
на мъртво сърце студено. . .

Изворът на Белоногата Харманли

Везирът бил смаян от нейната сила, вяра, любов и непрелъстимост. Заръчал, в знак на уважение към нея, на извора да се изгради чешма. Обаче, красивата мома Гергана залиняла и се поболяла, а след около година се споминала. Счита се, че дюлгерите вградили сянката й в чешмата.

Помежду Ибинча и Харманли на пътя има една чешма,
която ся казва Акъ балдъръ чешмеси,
за нея живее в народът следующето предание:

Това е написано в началото на поемата „Изворът на Белоногата“. В края на гр. Харманли в посока Любимец, в малък парк се намира чешмата, която се счита, че е на мястото на извора, където Гергана е срещнала везира.

Чешма-Изворът на Белоногата Харманли

Описание на известната чешма е дадено от харманлийски учител и общественик Дялко Милковски: Чешмата Ак-балдър чешмеси е до самото шосе, имала е покрив под който пътниците почивали. Чешмата имала два или четири чучура, дванадесет корита, които били толкова високи, че добитъкът е можел да се напои без почти да се навежда над тях и три големи мраморни плочи с надписи.

Това в момента видно не е така.

Чешма-Изворът на Белоногата Харманли
Чешма-Изворът на Белоногата Харманли

Чешмата е само с два чучура, коритата изобщо не са високи. Има три мраморни стъпала, които определено са от по-ново време.

Чешма-Изворът на Белоногата Харманли

Според описанието близо до чешмата е имало беседка от дялан камък. Беседката била с каменни колони и каменни пейки, както и с шадраван в средата. Там пътниците отпочивали, след като отпивали от студената вода на чешмата.

Всичко това е било в едни далечни времена. Сега само мястото може би е същото, както е доказал след много проучвания местния общественик и краевед Марко Сакарски през 1930г. Възможно е беседката да е била под огромното дърво, под което сега е табела със стих от поемата, която показах по-горе.

Чешма-Изворът на Белоногата Харманли

Паркът, където се намират чешмата и статуята на Гергана е наречен „Парк на Белоногата“. Мястото е обявено за исторически паметник на културата с национално значение през 1958 г.

Видиш ли долу в полето
дет се мержеят, чернеят
дестина дръвя върбови?
Там било село Бисерча,
в стари години, отколе,
там се родила, живяла
мамина мила Гергана.

Чешма-Изворът на Белоногата с. Бисер

Години наред между гр. Харманли и с. Бисер се води ожесточен спор къде точно е била описаната в поемата на Славейков „Акъ балдъръ чешмеси“.

Реално, първите редове указват, че Гергана е била от с. Бисер. Тя се разбрала с либето си да се видят сутринта на извора, а разстоянията от с. Бисер до двете чешми са доста различни.

Чешмата, която е недалече от с. Бисер е само на 420-430м, а чешмата до гр. Харманли е отдалечена от селото на около 6,5 км. Малко е далечко за място от което да си нелееш вода и след това да донесеш тежките менци, ако живееш в с. Бисер.

Чешмата в с. Бисер се намира в парк, в близост до ж.п спирката на с. Бисер. На главния път, по посока към селото има изградена масивно пано с рисунка на Гергана и везира, както и отделни стихове от поемата, изписани от двете страни на рисунката. Стрелка сочи към пътеката, която води към чешмата.

Чешма-Изворът на Белоногата с. Бисер
Чешма-Изворът на Белоногата с. Бисер - пътеката към нея

За разрешаване на спора е бил привлечен дори шефът на БАН от 1947-1962 г, академик Тодор Павлов. Той обаче първоначално подкрепил харманлийската чешма. На Общински съвет Харманли отпуснали 75 000 лв за да изградят парк, край съществуващата „Ела чешма“(сегашният Парк на Белоногата).

През 1960г, академикът обаче дава абсолютно противоположно становище по въпроса, с което на около 10 страници доказва, че истинското място на Герганината чешма е до ж.п гарата на с. Бисер.

Изворът на Белоногата - чешмата на с. Бисер

Разбира се, чешмата която е на мястото е новоизградена, каменна чешма с красива композиция на нея. Основните съображения, които академикът изтъква са, че Гергана е селска девойка, а Харманли е град. Другото е описания в поемата пейзаж с върби, който съответства на ландшафта около с. Бисер.

След продължителното сухо лято, в началото на есента, когато бях на мястото, водата от чучура не беше много силна.

Чешма-Изворът на Белоногата с. Бисер
Чешма-Изворът на Белоногата с. Бисер

Интересното е, че и тази чешма се намира под вековно дърво – летен дъб, разперил клоните си над нея, сякаш да я защити от стихиите.

Чешма-Изворът на Белоногата с. Бисер
Чешма-Изворът на Белоногата с. Бисер - вековното дърво

Местността около чешмата е част от природна забележителност „Находище на блатно кокиче“ и е защитена.

Спорът за истинския извор на Белоногата още не е приключил. Село Бисер и гр. Харманли ще продължават да твърдят, че тяхната чешма е на истинското място. Аз няма да ставам арбитър.

Ако се намирате в района, разходката до двете чешми ще е много приятна, особено ако времето е хубаво.

Източници: https://litclub.bg/library/bg/slaveikov.htm; https://bgmateriali.com/Петко Славейков / Изворът на белоногата; https://haskovo.live/349138-2/ ; https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/1236759

Текст и снимки: Катрин Найденова

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Myra Hegmann каза:

    Its like you read my mind You appear to know so much about this like you wrote the book in it or something I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit but other than that this is fantastic blog A great read Ill certainly be back

  2. This website is truly fantastic! It’s packed with a wealth of valuable information. I’ve decided to share it with a handful of my friends, and I’m also bookmarking it for future. Of course, a big thank you for all your hard work and effort! This is Breaking News: Taylor Swift’s Personal Mobile / Cell Phone Numbers Leaked (Taylor Swift) details of which may be found here in this video of the renowned American singer Taylor Swift

  3. Comprar IPTV каза:

    Your blog is a treasure trove of valuable insights and thought-provoking commentary. Your dedication to your craft is evident in every word you write. Keep up the fantastic work!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights