Легендата за извора „Момини сълзи“ в Хисаря е въплътена във фонтан „Голата жена“

     От всичките двадесет и два извора с минерална вода в Хисаря, този с най-вкусната и най-полезна вода,  дължи името си на една легенда в този край.  Материализирането на тази легенда представлява фонтан „Голата жена“ или „Голото момиче“. Легенда за извора „Момини сълзи“

А какво разказва легендата :

     Управителят на Хисаря – Хасан бей, неперкъснато безчинствал из града и околните села. Зърнел ли по-хубава мома, тя веднага била завличана за наложница в неговия харем.

      Красиво момиче от едно от близките села, дълго било крито от бейския взор и успяло да израсне чудно хубава девойка. Но за съжаление и нея не могли да опазят от погледа на гадния управник.  Замъкнали я в харема му. Въпреки всички дрехи, сърма, злато и сребро, с които той я обсипвал, тя останала горда, непреклонна и изобщо не поглеждала към него.

     Вбесен, беят решил да и отмъсти за това, че го пренебрегва и да я унижи. Поканил знатни гости и устроил пищен обяд. След това заповядал да съблекат непокорната девойка, да я намажат с розово масло и така да излезе и да поднесе десерта на гостите. Тя не трепнала, не показала чувство и излязла с огромна бакърена тава на главата си.

    Красивата гола девойка приближила с лека усмивка към стария мръсник и той се заплеснал по нея. Тогава тя стоварила с всичката си сила тежката тава върху главата му и докато всички се усетят какво е станало, той отпътувал към другия свят.

     За да накажат убийцата – неверница, заптиетата издигнали висока клада, завързали непокорната хубавица за един кол и я подпалили. Гордата девойка не свела  глава, не проронила нито дума, ни стон. Но две бистри сълзи се отронили от красивите очи и на момента изпод краката й бликнал топъл извор. И тя бавно се потопила в него.

      Този извор получил името „Момини сълзи“.

     Парк „Момини сълзи“

Изворът се намира съвсем близо до фонтана. Цялата тази част на Хисаря е заета от парк, носещ същото име – „Момини сълзи“.  На територията му са останките от три римски бани, представляващи част от голям римски балнеолечебен комплекс, запазен почти до покрив. Там е много красиво,  има над 300 различни растителни видове и много столетни дървета – като огромната бреза до фонтана.

     Мястото на извора е превърнато в павилион, точно  подобие на римска колонада. В него е разположена чешма с 12 чучура, от които хората непрекъснато наливат от изключително полезната вода.

       Съвсем наблизо има втори фонтан – на малко голо момченце с кратунка. За него не открих легенда, по-лошото е че беше празен, а малкият сладур си заслужава водата да бълбука и в неговите ръчички.

     Красив е парка „Момини сълзи“, както е красива, но и тъжна легендата за името му.

Текст и снимки:  К. Найденова

Ползвана информация:https://hisar.bg/hisar/%d1%85%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%80%d1%8f/%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%85%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%80%d1%8f/ 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights