Нимфата пред операта – най-известният фонтан на Рига

Красивата сграда на Латвийската национална опера е изградена в центъра на Рига през XIX век. Тя е разположена сред цветните градина на Щатския парк. Точно срещу централната фасада, сред тези прекрасни цветя е изящният фонтан „Нимфа“.

Фонтанът „Нимфа“ в Рига

Легендите за фонтан „Нимфа“

Легенди се носят около това, коя е жената, прототип на нежната сирена. Едната от тях е, че скулптурът – Август Фолц бил много влюбен в своя изящен модел. Той не искал да приключи работата си, за да не се разделя с нея и всичко се проточило безкрайно. Фонтанът е завършен едва когато прелестната „нимфа“ се съгласила да стане съпруга на майстора. Красива история, но невярна, тъй като в този период авторът, 36 – годишният Август Фолц е бил семеен от пет години. Той се жени повторно, чак след като съпругата му починала, но тогава е бил вече на 60 години – едва ли е творил цели 24 години.

Друга легенда гласи, че за прекрасното творeние е позирала Амалия Рейнголд – фаворитката на руският цар Александър III. Тя била изпратена в Рига заедно с четирите си деца, по тайната воля на императора, за да не се разкрие любовна им връзка. За това загатват трите момченца и момиченцето в краката на нимфата, каквито са били нейните деца, пък и скулптурът Фолц се е познавал с нея.

Дечицата в композицията на фонтана

Вероятно морското създание е събирателен образ, но всъщност никой не знае дали е така.

История и конструкция на фонтана

Август Фолц е най-известният скулптор на латвийската столица. Роден е в Магдебург в семейството на обущар. 24 – годишен пристига в Рига, където твори и остава до края на дните си. Фонтанът „Нимфа“ се появява пред националната опера, заедно с приключването на нейното обновяване през 1877г. тъй като пет години преди това при пожар, възникнал от газов фенер, голяма част от интериора и покрива изгарят. При възстановяването се появява и паркът с прекрасния фонтан.

Грациозната нимфа е висока 3,50м, стъпила е на скала. В протегнатите си ръце тя държи черупка от огромна мида, от която се лее вода. В краката и четири деца играят с делфини. Оригиналната скулптура е изработена от цинк, тъй като в онзи момент градските власти нямали достатъчно средства. Това се оказало преимущество, защото така тя не била демонтирана по време на Първата световна война през 1915г., каквото се случило с бронзовите паметници и изпратени в далечните краища на Русия.

Фонтанът „Нимфа“ в Рига

Тъй като цинкът се поддава на деформации, годините оказват своето влияние върху статуята. През 1986г – 110 години след създаването и, латвийският скулптор Мирджа Лукадж прави точно копие на нимфата, но от бронз, с което заменят оригинала. Творението на Фолц сега краси двореца Рундале.

Фонтанът Нимфа в Рига

Прекрасната Нимфа има доста братя и сестри в Рига – скулптури създадени от Август Фолц, като например лъвовете от градините Верман, близо до най-старият в Рига фонтан „Сезони“.

И днес, вече над 30 години нежната бронзова нимфа продължава да държи своята черупка от мида. Тя разкрасява парковото пространство пред сградата на операта и радва очите на всички, които минават край нея. Водните струи дават прохлада през горещи летни дни и утоляват жаждата на птиците – в случая гарвани :).

Използвана информация: https://ru.wikipedia ; https://www.riga.lv/lv/news/nimfa

Текст: К. Найденова, Снимки: К. Найденова, Д. Георгиева

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights