Село Църквица в Централни Родопи

     Село Църквица е разположено в централни Родопи, точно по средата между Джебел и Ардино. Прекият път между двата града е изключително живописен и красивите гледки се редуват една след друга.

с. Църквица, Джебел

     В този край на България чешми да иска човек. Тук е традиция, да се градят в памет на близки хора, които вече не са сред нас. Покрай пътя между двете селища могат да се видят много такива. Така е и точно преди това планинско селце – вдигната е огромна чешма , с кът за отмора.

с. Църквица, Джебел - чешма 

      На завоя се белее стъблото на бреза, останала без зелената си корона.

     А зад завоя е сгушено и самото селце.

      Малко, почти забравено от бога, село Църквица изглежда прекрасно на фона на синьото небе и яркото слънце. На следващия завой се белее друга, по-малка чешма.

   Къщите, разпръснати по склона над  шосето, са строени доста отдавна, което най-добре си личи по покривите им, покрити с каменни плочи вместо с керемиди. В тях може и да живеят, но може и да не живеят хора. Всичките жители на селцето са не повече от 70 човека.

     Но има и наколко съвсем нови къщи, като тази, кацнала на хълма. Гледката,  откриваща се  от там, със сигурност е още по-изумителна от тази, съзираща се от по-ниското. Но и от тук е прекрасна и изобщо не може да се опише.

     Вижда се толкова много изобилие от красота, която обективът не може да  обхване. Само човешкото око има тази изключителна способност, да донесе на душата пълна наслада от видяното, така че да ти се струва че си го почувствал и дори помирисал. Сигурна съм, че тази симпатична крава споделя мнението ми на сто процента.

    И заедно се насладихме на простора, ширнал се пред нас.

Текст и снимки: Катрин Найденова


Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights