Символът на Плевен – мавзолеят-костница „Св. Георги Победоносец“ от 1907г. и неговата чешма.

Тази невероятна сграда е емблема и символ на град Плевен и е изобразена на неговия герб. Мавзолеят – костница „Св. Георги Победоносец“ е построен в памет на загиналите руски и румънски воини в боевете около града по време на Руско-турската война 1877/1878 г.

История на Мавзолей-костница в Плевен

Параклис-мавзолеят „Св. Георги Победоносец” е изграден в периода 1903-1907 г. За проекта е обявен национален конкурс, в който участват 12 български архитекти. Победителят е арх. Пенчо Койчев(избран на второ място, първо не се присъжда). Сградата, която днес е паметник на културата и един от 100-те национални обекта е построена в български църковно-православен стил.

Мавзолеят е разположен на централния площад в Плевен, на място, където преди Освобождението е била джамията Гаази Али бей. На този площад е сградата на община Плевен, от тук започва и неповторимата и единствена в България водна каскада.

Мавзолеят-параклис е с 24 метров централен купол, който завършва с железен ажурен кръст и 4 полукубета, вътре той е изписан като църква. Иконите са творби на нашите известни художници Иван Мърквичка и Антон Митов. В криптата е костницата с останките на загиналите войници. Пред мавзолея от 3 март 1968г., по случай 90 години от освобождението на Плевен гори вечен огън.

Оградата на мавзолея е направена от масивни дялани каменни блокове, украсена е с гюлета и снаряди, а върху колоните се извисяват 16 броя руски крепостни обсадни оръдия – мортири.

Чешмата в оградата

Между две оръдия в оградата е вградена чешма, която аз помня от най-далечните си детски години.

Никога, дори и в най-горещите летни дни, а те в Плевен са пословични, този чучур тип „фонтанче“ не е спирал да тече и да утолява жадните хора, минаващи покрай чешмата.

През 2009год. чешмата е реновирана със съдействието на Рицарите-тамплиери от плевенската командерия „Св. Петка“. Спуканото корито е изцяло обновено, облицовката е почистена от мъхове, лишеи и черни петна. Формата, размерите и вида на чешмата са запазени. Обаче това почистване, трябва да става по-често, тъй като 10 години по-късно, отново е почерняло и зеленясало.

Мавзолеят „Св. Георги Победоносец“ е символ на града, той трябва да се пази и да се гордеем с него, както и да не забравяме за саможертвата на хилядите войни, дали живота си за освобождението на Плевен.

Затова драсканиците по оградата и по самата чешма, които аз премахнах от снимките за тази публикация не трябва да се допускат и дори трябва да се наказват.(между двете снимки има два месеца разлика, на втората някой се е опитал да позаличи частично „художествените произведения“ )

Не трябва да забравяме, че красотата около нас зависи в голяма степен само от нас самите.

Използвана информация:https://www.pleven.bg/bg/paraklis-mavzoley-sv-georgi-pobedonosets/; https://audiotravelguide.ro/bg/

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights