Торун – градът на Коперник, монументът и чешмата на Коперник

Един измежду най-старите и красиви исторически градове в Полша е Торун. Това е родното място на великия учен Николай Коперник, който с неговата „хелиоцентрична система пръв поставя Слънцето в центъра на Вселената, вместо Земята.

Коперник е роден на 19.02.1473г. В негова чест през 1853 година на Стария пазарен площад, пред красивата сграда на кметството е издигнат паметник. Под него е оформена чешма.

Торун – паметникът пред сградата на кметството и Church of the Holy Spirit на заден план

Историята на паметника на Коперник

Статуята е поръчана от Германската асоциация „Коперник“. Създадена е от берлинския скулптор Фридерик Авраам Тиека. Излята е от бронз и показва фигурата на Коперник, облечен в тога на професор, който държи сферата със слънчевата система в лявата си ръка.

На гранитния цокъл, точно над чучура на чешмата има латински надпис: „Николай Коперник Торунски премести Земята, спря Слънцето и небето.“

Чучурът е една красива рибка, от устата на която постоянно тече вода.

Град Торун

Старият град на Торун е включен в списъка за националното културно наследство на Юнеско през 1997 г. и това не е случайно. Навсякъде е изумително красиво, всичко е запазено – сградите, църквите, площада – винаги е препълнено с туристи, дори и късно вечер. Най-подходящото време за снимане е сутрин рано. От площадката, върху кулата на кметството се открива разкошна гледка, включително и към река Висла, която преминава край Торун.

Изглед от кулата към града и река Висла
Изглед от кулата към St. Johns’ Cathedral
Поглед от кулата към паметника на Коперник с чешмата
Туристите са през целия ден.

Всяка година при завършване на учебната година, студентите дегизират скулптурата по различен начин – жабата Кермит, лорд Вейдър, футболист с екипа на Полша по време на световното 2012г и други. Традиционно по Коледа пък се озовава шапката на Santa.

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights