Фонтанът Претория на „площада на срама“ в Палермо

     „Рiazza della Vergogna“  или площад на срама – така е наречен площад „Претория“в историческия център на Палермо през 1581г. от местните жители заради голотата на статуите от фонтана, който е разположен там.  Той прилича повече на скулптурна композиция, но все пак си има и малко вода.

    История на фонтан „Претория“

Този фонтан има много интересна история. Създаден е първоначално във Флоренция за тосканската резиденция на богаташа дон Луиджи де Толедо, който през 1532г е назначен за вице крал на Неапол и Сицилия. Парцелът за неговия парк е закупен „доброволно – насила“ от монахините на Сан Доменико ал Маглио. Градината е необичайна за онова време, тъй като в нея няма дворец или друга внушителна сграда. Дворецът – Палацо Сан Клементе е построено по-късно. Но по-важен  е фонтана. Изработен е  от флорентинския скулптор Франческо Камилиани. Работата започва през 1554г, включва 48 статуи и приключва за две години.  

Преместване на фонтана в Палермо

След смъртта на Луиджи Толедо, през 1574г., потъналият в дългове негов син го продава на гр. Палермо за 30 000 ескудо. Всъщност Сената на Палермо решава да го купи, за да го постави на площада пред Palazzo Pretorio. И така, фонтанът е разглобен на 644 части и започва неговото пътешествие от Тоскана до Палермо. За да се направи място за него, са премахнати няколко от сградита на площада.

     При транспортирането му,  някои статуи са били поврадени, а някои изобщо не пристигнали тъй като са пратени на други места. Затова се наложили някои промени в композицията. Фонтанът в Палермо е сглобен е под ръководството на сина на създателя му –  Камилио Камилиани. Завършен е през 1581 год.

Конструкция на фонтана

      Фонтанът Претория е съставен от поредица от басейни с различни размери, заобиколени от мраморни статуи на митологични фигури, алегории, животни и фантастични чудовища. Повечето от човешките фигури са изобразени съвсем голи. Силно набожните и  благочестиви жители на Палермо били в шок, от това което видели  и затова го нарекли  „Фонтан на срама“ – Fontana della Vergogna. Друга причина за това име е,  че той се счита за нещо като изображение на корумпираната община Палермо по онова време.

        Фонтанът и площадът са заобиколени от трите си страни от няколко знакови за града сгради:  Palazzo Pretorio, на чието име са кръстени , Palazzo Bonocore и църквата Света Катерина.

В наши дни фонтан Претория в Палермо е една от основните забележителности на сицилианската столица. 

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Fontana_Pretoria


Save

0 0 vote
Article Rating

Може да харесате още...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x