Фонтанът „Сезони“ в Рига – най-луксозното произведение за своето време

Четири прекрасни статуи, изобразяващи отделните сезони в годината са в основата на най-стария фонтан в Рига. Това красиво бижу украсява парк „Верман“ в центъра на града от 1869 год.

За фонтан „Сезони“

Фонтанът „Сезони“ в парк „Verman“ – Рига

Статуята на зимата е момче, което си обува кънките. Изглежда малко странно , дори страшно с качулката, която е на главата му. Прилича малко на маска на дядо Коледа, но и на мечка, защото има уши или е някакво друго митично същество.

Зима

От двете му страни са пролетта и есента, но кой – кой е не е ясно – не можах да разбера и не открих нищо в нета. Предполагам, че пролетта е момичето, което на главата си има венец с цветя, както и държи в ръцете си огромна плитка, с вплетени в нея пролетни цветя и билки.

Лятото, типично за най-горещото време, вероятно е статуята на почти голата девойка, която се разхлажда с водатата от фонтана.

Лято

Статуята, която остана е на младеж, който държи нож – дали той символизира есента, не съм сигурна, но всичките четири сезона, независимо дали са точно така, както ги описах са сътворени много изящни.

Най-отгоре на фонтана са две деца, които се борят за част от тризъбеца на Нептун, от който тече вода.

Фонтан „Сезони“ в парк „Vērmanes “ – Рига

За парк „Верман“

Парк „Верман“ е най-старият в Латвийската столица, изграден е през далечната 1813 г. През 1869 г. се оборудва с газово осветление и е водоснабден. Тогава се появява фонтанът, който е поръчан и изработен в бeрлинската фабрика за декоративно металолеене „E.Bucholt & Hahn“ от бронз. За съжаление през следващите 100 години, той често е става жертва на вандали. През 1972 г. остатъците от него са демонтирани и е сложено негово достойно копие, изработено от латвийския скулптур Mirdza Lukaža.

И досега, това е едно от най-популярните места в Рига за срещи, разходки и почивка. Желанието на някои да се снимат с бижуто, достига понякога до крайности или просто алкохолният градус е малко по-висок в дните на празниците на града.

Източници: https://lv.wikipedia.org/wiki/V%C4%93rmanes_d%C4%81rzs

Текст и снимки:
К. Найденова

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е DSC08825-22-1024x768.jpg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights