Чешмата на дървосекачите в местността „Лъгът“ – Севлиево

Името „Лъгът“ идва от думата лъг – ливада. В миналото районът се е ползвал като изходен пункт за дървосекачите. Намираме се в Национален парк „Централен Балакан“. Сега тук се разпорежда Държавното лесничейство и дърводобивът е под контрол. А, ливадите са красиви като швейцарските, а дори и повече.

Чешмата на дървосекачите

Една не толкова стара чешма – само деветнадесет годишна се е сгушила под клоните на мястото от където са тръгвали дърварите и където са спирали за отмора. Затова до нея има и беседка за почивка и похапване. Въпреки годините си, чешмата е добила старинен вид, камъните и са красиво обрасли със зеленикав мъх.

Самата чешма е изградена от един от дървосекачите – хем да върши работа, да се налива вода по време на почивка, хем да остане за спомен от него и жена му.

Иглевата чешма – така я знаят местните хора, които ме доведоха до нея. Всъщност аз бях привилегирована, тъй като в тази част на резервата достъпът не е съвсем свободен – тук е вододайна, санитарно-охранителна зона. Разбира се, очаквано, водата от чешмата е невероятна – вкусна, пивка и студена, по-хубава от всички, които съм опитвала досега.

Поглед откъм гърба на чешмата

Местност „Лъгът“ и ДЛС „Росица“

Пътят, по който дойдохме към чешмата продължава и след 10-на километра стига до Узана – цънтърът на България. Но не е в най-добро състояние. Затова по-добре е да се направи една разходка наоколо, в разрешената част от „Лъгът“. Това ще достави на човек огромно удоволствие, както с прелестните гледки към планината, така и към лъкатушещата в близост река Зелениковец.

Иглевата чешма ще остане за спомен за поколенията, ще дава сладка вода не минувачите или свежа глътка за отмора на дървосекачите. Приказните гледки в цялата околност ще радват очите, на всеки който реши да се разходи наоколо, а дори може да срещне и някои от дивите или питомните обитатели.

Тук са вековните букови гори и тучните планински ливади. Тук имаш възможност да чуеш тишината. Само ромонът на рекичката, песента на птиците или счупената съчка под някое копито ще я нарушат.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights