Чешмите-паметници в Априлци – града посветен на Априлското въстание

Чешмата, посветена на Колю Матеев

Град Априлци е разположен в китното подножие на връх Ботев. Този град е създаден за да увековечи Априлскотото въстание – по повод неговата 100-годишнина. В четирите му части – преди това отделни села (Зла река, Видима, Ново село и Острец), както и в околностите са разпръснати изключително много исторически символи, напомнящи за април 1876год. Един от тях е чешмата – паметник на Кольо Тодоров Матеев.

Чешма-паметник на Кольо Матеев

Чешма-паметник на Колю Тодоров Матеев

Майстор Кольо е оръжейник – ковач, известен със своите саби – новоселските саби. В близост до чешмата е лобното му място – съсечен е от турския башибозук на 10 май 1876г.

Турците намерили тефтера му, в който той записвал на кои въстаници е правил саби. Убили го жестоко, по подобие на Балканджи Йово – секли му ръцете, краката, изболи му очите. Чешмата е посветена на неговата героична смърт, за да се помни за поколенията. Изградена е в близост до там, където се предполага, че е лобното му място. В централния релеф е неговия образ, от двете страни – кръстосани саби и лъвът от знамето на въстанието.

Автор на чешмата – паметник е архитект М. Герджиков и тя е съградена през 1966год. Намира се в Зла река, в началото, досами пътя – в ляво по посока към центъра.

Чешмата в памет на Марин Сяров

В ляво, на самия център на Зла река има друга чешма, посветена на друг въстаник от април 1876г – Марин Сяров. Площадът също е кръстен на него.

Чешма, посветена на Марин Сяров

Марин Сяров е бил таен куриер на Новоселското въстание. Марангозията – по нашенски дърворезбар е имал куха тояга, в която е криел писмата, които разнасял. Майка му също е станала жертва – била е съсечена отзад, когато я разпитвали къде се скрил сина и.

След като го хванали, трябвало да го обесят в Севлиево, но дошла телеграма да се спрат вече бесилките и присъдата му била сменена с доживотна каторга. Изкарал 15години на остров Кипър, а след Освобождението се прибрал в родното село.

Чешма в памет на Нанко Паничков

След центъра на Зла река, малко по-нататък в дясно – друга подобна, но двойно по-голяма каменна чешма е изградена като част от ограда и хваща водите от поточето , минаващо покрай нея.

Чешма в Априлци

Там е била къщата на Нанко Пачников. Той е един от шестимата основатели на революционния комитет в Ново село. Самият Апостол – Васил Левски е преспивал у тях.

Именно този революционен комитет начело с даскала – Никола Дабев обявяват на 03.05.1876г на площада в Ново село (дн. Априлци) народна република такава, каквато е най-близо до представата на Левски за чиста и свята република.

„Узнахме, че такава държава е по-харна от сегашната, ще има народни, справедливи закони и започнахме да викаме: „Слава, слава на нашата нова държава!“, разказват участници в Новоселското въстание през май 1876 г. Тази република просъществува девет дни, но за съжаление това не е толкова известен факт от историята ни.

Добре, че са тези чешми, за да може покрай тях да се поразровим в историята и да си припомним или научим нови и интересни неща за нашето славно минало.

Ползвана информация: Стефан Йонков – жител на гр. Априлци; https://duma.bg/kak-chistata-i-svyata-republika-na-levski-vazplamna-v-novo-selo-n35096?go=news&p=list&categoryId=2; http://www.obshtina-apriltsi.com/section-168-content.html

Текст и снимки: К. Найденова


Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights