10 фонтана с мъркащи или съскащи котки

Много хора обожават тези малки пухкави топки, но фонтаните с котки се оказва, че не са много или поне не са особено големи. Може би заради това, че мяукащите животинки не си падат много по къпането. Но все пак ги има тук-там.

1. „Фонтан с котки“, гр. Оснабрюк, Германия (Katzenbrunen,Osnabrueck)

Град Оснабрюк (Osnabrueck) е третият по големина в Долна Саксония, Германия. Малко фонтанче с две ядосани котки – почти като чешмичка е разположено на площада срещу сградата на окръжния съд.

Katzenbrunnen

Оснабрюк е родно място на Hans Gerd Ruwe, талантлив местен скулптор. Много от творбите му са предимно от бронз и стават известни далеч извън границите на родния му град.

Фонтанчето с двете котки е едно от първите произведения на Ruwe – измайсторено е някъде в началото на 70-те години на ХХ век.

2. Хилдесхайм, Германия (Katzenbrunnen am Neuen Markt)

Хилдесхайм е град в Германия, провинция Долна Саксония. Пред църквата Св. Ламберти, в средата на пазарния площад се намира така наречения „котешки фонтан“.

Фонтанът е открит на 26.07.1913г. по проект на австрийския художник Фердинанд Зеебек. Свързан е с легенди от Средновековието. Избухнал пожар и чрез своето мяукане котките събудили стража и спасили хората. Друга легенда олицетворява котките като вещици, които тормозят стража и само биенето на камбаните на църквата го спасяват.

3. Зелл, Германия, Фонтан „Черната котка“ („Zeller Schwarze Katz“ )

Град Зелл е на р. Мозел, това е голям лозаро-винарски район. Фонтанът „Черна котка“ е символ на града и е свързан с историята на лозарството в региона.

Фонтан Черна котка

Изграден е през 1936 г. и все още е в оригиналния си вид. Дизайнът е разработен от скулптора Майкъл Апиц и художника Фредерик Фрайбург.

Какво гласи легендата: Търговци дошли в града да купуват вино, но след дълги дегустации доста се почерпили и забравили коя бъчва трябва да вземат. Влизайки в избата, домашната черна котка скочила на една от бъчвите и започнала да съска. Тогава търговците купили точно тази бъчва. Така се появило името на виното – Черна котка Зелер (Zeller Schwarze Katz).

4. Замъкът Скотни (Scotney Castle), Великобритания

Замъкът Скотни в Кент е английско имение част от Националинея тръст. Това е британска организация за съхраняване и опазване на исторически или природни обекти с национално значение.

Замъкът се строи крило по крило от 1380г. Има една от най-романтичните градини. В нея се намира фонтан с каменна котка, която се опитва да хване каменна риба.

5. Анден, Белгия « Fontaine aux chats »

« Fontaine aux chats »

Фонтанът с котките се намира в гр. Анден (Andenne, avenue Reine Élisabeth) Автор на фонтана е белгийският скулптор-керамик Артур Крако (Arthur Craco).

6. Фонтан „Котка и куче“, Стокбридж, Масачузетс (Stockbridge, MA)

Фонтанът с котката и кучето е забележителност в Стокбридж. Той е копие на по-стар мраморен фонтан, който е бил на това място от 1862г. Поставен е през 1976 г, авторът му е италианският скулптор Otello Guarducci.

Куче и котка стоят един срещу друг на колона в средата на басейна. Котката, извила гръб пръска кучето с вода, а то се дърпа като стъпва на задните си крачета. Двете животни са на морския бряг, около тях има каменни корали, морски гъби и водорасли. И всичко това в малка цветна градинка.

7. Ножан сюр Сен ( Nogent-sur-Seine )

Ножан-сюр-Сен е малко градче във Франция на Сена.

Фонтанът е с два басейна, на ръба на единия писанка се е излегнала и гледа минувачите. През това време малката мишка зад гърба и прави бели.

8. Плачещите котки от фонтана Struwwelpeter-Brunnen (Hauptwache) във Франкфурт

Две плачещи котки са част от скулптурна композиция на фонтан във Франкфурт.

Този фонтан, изграден през 1985 г., част от който са двете плачещи котки е съставен от фигури, които се герои от книжка с детски приказки. Авторът – Хайнрих Хофман е роден във Франкфурт. Разказите му са измислени през 19 век.

9. Кучинг, градът на котките (Kuching, Malaysia)

Кучинг е столицата и най-населеният град в щата Саравак в Малайзия. Фонтанът с котките вероятно е провокиран от намиращия се там Музей на котките, открит през 1993год. или обратното 🙂

10. Фонтънът с котката в замъка Белфаст ( Belfast Castle )

В котешката градина, част от замъка могат да се открият няколко котки, едната от които лежи на ръба на фонтана в нея. Търсенето на тези котки е едно от любимите занимания на туристите, които го посещават.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights