14 от най-странните и оригинални фонтани в света

Фонтаните са едни от най-красивите произведения, които съчетават в себе си архитектура, художествено майсторство и хидро-инженерство. Някои от тях са нежни, други са красиви, трети са музикални, но има и такива с оригинален и доста странен външен вид. Направо се чудиш на въображението на техните автори.

1. Мост – фонтан „Лунна пътека“, Сеул, Южна Корея

Фонтанът „Лунна пътека“, инсталиран на моста Бампо е вписан в книгата с рекордите Гинес като най-дългият фонтан в света. Двете страни на моста, от краищата на който излизат водните струи са с дължина 570м, което прави обща дължина на фонтана 1140 метра.

2. Фонтан „Харибда“, Съндерланд, Англия

В британския град Съндерланд от 2002г се намира най-големият в света фонтан във формата на водовъртеж. Дизайнерът Уилям Пай взема идеята за името от древногръцката митология. Сирената, която откраднала стадо волове от Зевс, била наказана и превърната във водовъртеж, поглъщащ кораби. Специално стълбище позволява на хората да се възхитят на фонтана отгоре. В момента има още няколко Харибди, монтирани по-късно – в Лондон, летище Gatwick, в Campinas, Бразилия и в Ruwi, Оман.

В Съндерланд от 2002г се намира най-големият в света фонтан във формата на водовъртеж. Дизайнерът Уилям Пай взема идеята за името от древногръцката митология. Сирената, която откраднала стадо волове от Зевс, била наказана и превърната във водовъртеж, поглъщащ кораби. Специално стълбище позволява на хората да се възхитят на фонтана отгоре. В момента има още няколко Харибди, монтирани по-късно – в Лондон, летище Gatwick, в Campinas, Бразилия и в Ruwi, Оман.

3. Фонтан „Лодка от вода“, Валенсия, Испания

В близост до самия плаж (Playa de la Malvarrosa) има необикновен фонтан. Металната рамка оформя ръбовете и мачтата на лодката, а гениално подредените струи вода създават илюзията за корпуса и платното на лодката на „Water boat fountain“ . Подобни фонтани има в Португалия и Израел.

4. Фонтан „Гмуркачи“, Дубай, ОАЕ

Dubai Mall

В Dubai Mall зрелищата са много и безспорно фонтанът с гмуркащите се ловци на бисери е едно от тях. Височината му обхваща четири нива на мола. Фигурите са от фибростъкло, блестят в светлините на мола и отразяват дневна светлина, преминаваща през атриума. Ритмично рециклираната вода, течаща през каскадата, създава илюзията за движещи се фигури и прави фонтана още по-впечатляващ.

5. Фонтан „Метаморфоза“, Шарлът, САЩ

Изработената от неръждаема стомана 30-футова глава-фонтан е направена в Технологичния парк Уайтхол в Шарлът, Северна Каролина. Пластините се въртят на 360 градуса и когато се подредят се получава главата.

6. Фонтан „Сваровски“, Ватенс, Австрия

Swarovski Crystal World

Гигантска зелена глава, цялата в бръшлян се образувала след изграждането на музея на Сваровски (Crystal Worlds) във Ватенс (Wattens). Тогава решават да я преобразуват във фонтан. Очите и са осветени, а от устата водата се излива в малкото езеро отдолу.

7. Висящите фонтани, Осака, Япония

Подобно на излитащи кубични ракети, фонтанът в японския град Осака смайва наблюдаващите го. Изглежда, че все едно са свободно реещи се във въздуха, но в действителност са върху прозрачна подпора, която се скрива от течащата надолу вода. Проектиран е от американския скулптор с японски произход Исаму Ногучи през 1970 г.

8. Фонтан „Огледало“, Бордо, Франция

Mirror fountain
Mirror fountain Bordeaux

Градският площад на Бордо на всеки час първо се покрива с мъгла, а след това се пълни с вода през миниатюрни фонтанчета. В останалото време можете да се полюбувате на огледалото 130 на 40 метра и да повървите по него.

9. Фонтан „Море“, Сапоро, Япония

Sea fountain
Sea Fountain

Авторът на висящите фонтани в Осака – Исаму Ногучи е сътворил и този оригинален фонтан, част от парк Moerenuma в Сапоро, Япония . На всеки час водата от фонтана излиза, имитирайки морско вълнение. След това се появяват високи струи, образуващи различни форми и със сменящи се цветова. Вечерното шоу от вода и светлина, е особено впечатляващо.

10. Фонтан „Бог-отец върху дъгата“, Стокхолм, Швеция

God Father fountain

Бог Отец стои върху края на половин дъга, като внимателно подрежда или запалва звездите на небето. Останалата част от дъгата се образува от струята вода на фонатна абсолютно съвършено. Фонтанът е разположен в живописното пристанище Нака на шведската столица Стокхолм и водата от него се излива директно в морето.

11. Фонтан „Стравински“, Париж, Франция

Stravinsky fountain,Paris

Този причудлив фонтан e украсен с шестнадесет скулптури, представляващи творбите на руския композитор Игор Стравински. Той е прекарал голяма част от живота си във Франция. Фонтанът се намира на площад Стравински, до центъра Помпиду, в Париж.

12. Фонтан „Джули Пенроуз“, Колорадо Спрингс, САЩ

Julie Penrose Fountain „Continuum“

Фонтанът е проектиран от Дейвид Барбър и Бил Бърджис през 2007г и се намира в The Beautiful park. Конструкцията тежи 24 тона и е с размерите на четириетажна сграда. Представлява част от спирала, от която излизат 366 водни струи, поставена върху основа, която се завърта на всеки 15 минути. Чрез него се олицетворява кръговрата – движението на водата между атмосферата и земята.

13. Фонтан „Водопад от тоалетни чинии“, Фошан, Китай

Toilet Bowl Waterfall fountain

Това е един от най-оригиналните фонтани които може да се измислят. Фонтанът-водопад е построен от рециклирани тоалетни дело на китайският художник Шу Йонг. Монтирани са хиляди тоалетни, писоари и мивки, които покриват стена с дължина 100 метра и височина почти 5 метра. Тоалетните са подредени, като водопад и свързани с кран и инсталация, което дава възможност да се промиват Дори се имитира каскаден водопад за забавление на зрителите. Този невероятен фонтан е изграден от 10 000 рециклирани тоалетни, мивки и писоари, които са такива с фабрични дефекти и такива, дарени от туристи и местните жители.

14. Фонтан „Вайланкурт“, Сан Франциско, САЩ

Vaillancourt fountain

Фонтанът от 1971г. носи името на автора си – кандският художник и скулптор Armand Vaillancourt. Често го наричат Québec libre. Висок е около 12 м и е изграден от сглобяеми бетонни квадратни тръби. Дълго е считан за противоречив поради модернистичния си вид. През годините има няколко неуспешни предложения за събарянето му, но все още си е там и е любимо място за срещи, почивка и снимки.

Автор: К. Найденова

Източници: Дадена е връзка към използваните сайтове през прикачените снимки за всеки от фонтаните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights