22 март – Световен ден на водата

На 22 март се чества международния ден на водата.

Защо има такъв международен ден?

Водата е материята и матрицата на живота. Без вода няма живот – думи на нобеловия лауерат Алберт Сенд Дьорд

Целта на Световния ден на водата е да заостри вниманието към питейната вода и защитата на водните ресурси. Водата е в основата на живота – без вода няма жимот. От качеството на питейната вода зависи качеството на нашия живот.

История на Световен ден на водата

На конференция на ООН на тема „Екология и развитие“ в Рио де Жанейро през 1992 г 22 март е определен от Генералната асамблея като ден, в който да се чества Световен ден на водата. Това става официално от следващата 1993г. Всяка година, в цял свят, денят се отбелязва чрез различни прояви посветени на водата.

Опазването на водните ресурси – от замърсяването им, от неправилна експлоатация или разхищение оказва пряко влияние върху живота на хората. Сами се убедихме през миналата година чрез огромната криза за вода в Перник.

Язовир Кърджали почти без вода

2021г – Водата е ценна

Тази година Световният ден на водата на ООН (22 март) е, че водата е ценна. Стойността на водата е много повече от нейната цена – водата има огромна и важна роля за нашите домакинства, култура, здравеопазване, образование, икономика и природната среда като цяло

С добра координация и сътрудничество между отговорните институции, както и с активното участие на заинтересованите групи и на широката общественост с разбиране на истинската, многоизмерна стойност на този ресурс, можем да защитим водата в полза на всички.

Световният ден насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Нека да не забравяме истинската стойност на водата и да опазваме нашите водоизточници, за да не продължаваме все по-често да виждаме табелките, за забрана на пиене. Едва ли пазачи като този ще могат да ги опазят.

Едно от най-приятните неща, които много обичаме е да гледаме бликащата от чучурите на чешмите вода и да слушаме нейният приятен ромон. Нека тази вода да е чиста и да става за пиене.

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/; https://www.moew.government.bg/bg/otbelyazvame-svetovniya-den-na-vodata-22-mart-pod-mototo-cenim-vodata/

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights