4 фонтана с животните от китайския хороскоп

Китайският хороскоп се базира на китайската астрология, която е една от най-древните философии за съществуването на света. Всичко е организирано около 12 животни – зодии. Според характера на всяко от тях може да се определи каква ще бъде годината. Отличителите белези в нрава на животното дават своето отражение върху хората родени през нея. Цикълът се завърта на всеки 12 години.

1. Най-старият зодиакален фонтан – в двореца Yuanming Yuan, Китай

Още през XVIII век зодиите от китайския хороскоп са намерили своето отражение във фонтан (Haiyantang Zodiac fountain), намиращ се в така наречения Стар летен дворец известен на китайски като Yuanming Yuan или Императорските градини.

Фонтанът бил конструиран като воден часовник, състоящ се от 12 бронзови китайски зодиакални статуи. Те трябвало да изхвърлят вода от устата си, за да показват времето. За съжаление дворецът, както и фонтанът са разрушени и разграбени през 1860г от британски и френски войници при Втората опиумна война, а главите на животните са отнесени за частни колекции и музеи.

Haiyantang Zodiac fountain

Китайците никога не възстановяват разрушения дворец и го оставят в руини, като символ на националното унижение.

2. Новият Yuanming дворец и новият зодиакален фонтан

През 1997г обаче китайците правят частично копие на двореца – New Yuanming Gardens дворец. Разположен е в подножието на планината Ланпу Дашилин, в Джухай и обхваща площ от 1,4 кв. км. Възстановени са 18 от 40-те паркови забележителности в оригиналния вид от истинсския дворец. Една от тях е фонтанът със зодиакалните животински глави върху тела на хора.

3. Кръгът от зодиакалните глави

Наречен е още кръгът на животинскиге глави – Circle of Animals/Zodiac Heads. Авторът на тази композиция е Ай Уейуей – може би най-известният китайски художник, скулптор, архитект и общественик живеещ днес. Дванадесетте глави, изобразяващи различните животни от китайския хороскоп са изработени за да напомнят за разрушения дворец Yuanming Yuan и за да привлекат на вниманието към въпроса за плячкосването и репатрирането на съкровищата на изкуството.

Подреждаме тази композиция от глави към категорията фонтани, тъй като в част от случаите, при представянето им в различни градове в Америка, Европа и Азия ( около 26 за последните 9 години), те се инсталират около фонтани.

Лондон, Великобритания

Somerset House е бивша кралска резиденция, сега в едното и крило е рязположен филиал на Лондонския университет. Фонтанът отпред е от 1990г – експозицията престоява един месец през 2011г.

– Ню Йорк, САЩ

Фонтанът Pulitzer се намира се на площад Grand Army – експозицията със зодиакалните глави престоява 2 месеца през 2011г.

Хюстън, Тексас

Около езерото в парка Hermann Park експозицията престоява три месеца през 2012г.

Торонто, Канада

В Художествената галерия Ontario (HGO) – експозицията престоява четири месеца през 2013г.

Денвър, Колорадо

Зодиакалните глави са подредени около фонтана „Морски лъвове“ в парка Civic Center. Това е последното преставяне на композицията със зодиакалните глави – от края на 2017 до 2019од. – повече от година.

Sea Lions Fountain at Civic Center Park

4. Фонтан „Източен хороскоп“ в Алмати

През 1979 г. най-големият град на Казахстан – Алмати е украсен с уникален фонтан, наречен „Източен хороскоп“ („Восточный Гороскоп“). Гражданите обаче го наричат „Зодиак“ за по-лесно. Дванадесетте животински фигури са изобразени като герои от приказка. Разположени са симетрично, а в средата на фонтана, върху колона е издигнато слънце с 216 лъча.

Фонтан „Восточный Гороскоп“

Единствената разлика при този фонтан е, че вместо дракон е сложен охлюв.

Интересни факти

Разграбените глави на животните от най-стария фонтан с китайския хороскоп се намират на различни места по света, в музеи или частни колекции. За дракона, змията и козата няма информация. Част от главите са само репродукции, но главите на плъха и заяка, изложени в Националния музей на Китай са оригинали, оценени на 18 млн. долара. Дарени са от френския милиардер Франсоа Пино ( Francois Pinault – собственик на Кристи) на церемония на 28 юни 2013 г.

Автор: К. Найденова

Използвана информация: за CIRCLE OF ANIMALS :http://www.zodiacheads.com/; За информация https://en.wikipedia./Old_Summer_Palace; https://en.wikipedia.org/wiki/Haiyantang; Фонтан „Източен хороскоп“ – има връзка към сайтовете от снимките

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights